Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat lista preliminară a numărului de locuri pentru studii universitare de licență și master organizate la forma de învățămînt cu frecvență, precum și pentru studii universitare de doctorat organizate la forma de învățămînt cu frecvență și învățămînt fără frecvență, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018-2019. Repartiția afectează opt universități importante din țară, printre care se numără și Universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria”: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost tăiate fonduri de 500.000 de euro. Conform conducerii UAIC, instituția pierde în acest mod numeroase locuri atît de la studiile de licență, cît și de la cele de masterat și doctorat. În mod concret, scăderea este următoarea: 25 locuri la studii de licență, 10 locuri la studii de doctorat și 280 locuri la studii de master.

„Valoarea estimată, de 500.000 euro, a fost calculată pornind de la finanțarea anuală/student licență, care este în jurul sumei de 5.000 lei, la master valoarea se ponderează cu cel puțin 1,5, iar la doctorat valoarea anuală a grantului/doctorand este de circa 23.000 lei”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.
Aceasta a venit și cu două soluții pentru remedierea situației: „Dacă la admitere vor fi candidați cel puțin la nivelul anului trecut, există opțiunea de a crește numărul de locuri cu taxă sau, dacă situația financiară ne va permite, vom spori numărul de burse oferite. De altfel, așa cum cunoașteți, UAIC asigură lunar, în proporție de 10%, din venituri proprii, plata burselor studențești (circa 420.000 lei/luna)”.

Universitățile din Consorțiul „Universitaria” au respins această hotărîre preliminară a MEN. Astfel, luni, 16 aprilie, au semnat și trimis ministrului Educației o scrisoare comună în care îi cer să revizuiască modul în care s-a făcut repartiția locurilor bugetate. Acestea sunt susținute de organizații studențești din Iași, precum Liga Studenților (LS Iași) în această inițiativă de suspendare și anulare a actelor normative prin care s-a făcut repartizarea locurilor bugetate pentru învățămîntul superior.

Dacă această alocare va deveni definitivă, atunci Universitatea din București va avea, din octombrie 2018, cu 335 de locuri mai puțin la master, adică pierderi de jumătate de milion de euro, iar Universitatea Babeș-Bolyai cu 200 de locuri mai puțin.

Cifra de școlarizare pentru anul universitar 2018-2019 este propusă de MEN în temeiul art. 222, alin.(1) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, ținînd cont de obiectivele asumate în cadrul strategiilor naționale și europene, dar și de alți factori, precum strategia educației și formării profesionale din România pentru perioada 2016 – 2020 sau strategia națională pentru ocuparea forței de muncă 2014-2020.

Sursă foto: vechi.uaic.ro