Noul corp al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a fost inaugurat luni, 2 decembrie 2019, începînd cu ora 12.00. Clădirea poartă numele celebrului profesor Nicolae Leon, are 13 etaje și a fost, pînă în urmă cu șase ani, sediul Universității „Petre Andrei” din Iași.

Evenimentul a început prin dezvelirea bustului care îl înfățișează pe Nicolae Leon, după care, atît invitații, cît și publicul, s-au îndreptat către Aula „Alexandru Brăescu”, unde a avut loc ceremonia de inaugurare. Printre cei prezenți au fost și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Marian Șerbescu, prefectul județului Iași și Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului „Grigore Antipa” din București.

Despre biologul care a dat numele noului corp UMF a vorbit, în cadrul ceremoniei de inaugurare, dr. Richard Constantinescu. „Cîți dintre bărbați ar putea crește șase copii la 38 de ani, așa cum a făcut Nicolae Leon, fără soție?”, a spus el, adăugînd că statuia proaspăt dezvelită este prima pe care a văzut-o că „zîmbește”. Tot el a prezentat și volumul pe care l-a editat, Nicolae Leon, rectorul Unirii, publicat la Editura „Grigore T. Popa”. „Este interesant că un om din Botoșani, un bărbat care a trecut prin multe încercări în timpul vieții, a fost ctitorul unui cămin important, care a găzduit peste 400 de studenți, și a inițiat un comitet prin care Bojdeuca lui Ion Creangă a fost primul muzeu literar din România”.

Credit foto: facebook.com/UMFGrigoreTPopaIasi

Apoi, rectorul Viorel Scripcariu a vorbit despre capacitatea pe care noul corp al UMF o are, respectiv de 1.833 de locuri și șase amfiteatre, în care încap cîte 120 de persoane. Acestea pot fi unite cîte două, pentru a obține un spațiu mai mare. „Am ales să denumim noua clădire «Nicolae Leon» pentru amintirea și cinstirea unui om important, a unei personalități ieșene, care face parte nu doar din istoria profesorilor români de medicină, ba chiar din istoria țării. Numele lui este legat de o lume cu rezonanțe profunde pentru ceea ce înseamnă modernism și profesie în școala românească. Nicolae Leon a fost rectorul universității noastre la momentul Marii Uniri. Avem onoarea și obligația de a ne păstra istoria vie”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

În cadrul evenimentului, Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, ing. Laurențiu Leonte, arh. Sebastian Săvescu, primarul Mihai Chirica și prefectul Marian Șerbescu au primit cîte un trofeu pentru contribuția lor la reconstrucția clădirii.

La final, cei prezenți au putut face un tur complet al clădirii cu 13 etaje.

Studenții UMF vor putea merge la cursurile din Corpul „Nicolae Leon” începînd din semestrul al II-lea al anului universitar 2019-2020, după ce o parte dintre disciplinele Facultății de Medicină Generală, cu precădere cele preclinice, își vor muta acolo activitatea.