Sîmbătă, 5 noiembrie, începînd cu ora 11:00, în Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va avea loc lansarea volumului Istoria fizicii în Moldova, de Sebastian Popescu și Alexandru Stancu, apărut recent la Editura UAIC. În cadrul acestui eveniment, care face parte din programul manifestărilor academice dedicate Zilelor Universității, va fi comemorat, la 50 de ani de la trecerea în neființă, academicianul Ștefan Procopiu, unul dintre cei mai importanți fizicieni români. Volumul cuprinde un capitol dedicat acestuia.

Alături de autorii cărții sînt invitați prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC, cercetătorul Cristian Presură, de la Philips Research Eindhoven (prin intermediul platformei ZOOM), și conf. univ. dr. Cristian Baban, de la Facultatea de Fizică a UAIC. Moderatorul evenimentului va fi prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, decanul Facultății de Fizică a UAIC.

„Volumul Istoria fizicii în Moldova aduce în fața cititorului o perspectivă nouă de abordare a evoluției Moldovei – dezvoltarea fizicii și încadrarea acestui proces de evoluție în contextul european. Cartea se adresează tuturor celor interesați de istorie, fizicieni și nefizicieni deopotrivă, dornici de cunoașterea trecutului și a marilor erudiți moldoveni, cărturari și savanți, ctitori de școală și pionieri ai știintei românești. Preocupările științifice ale personalităților Moldovei, de la Dimitrie Cantemir la Ștefan Procopiu, sînt detaliat prezentate, autorii reliefînd multe elemente de noutate ale fiecărei perioade”, a declarat conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Facultatea de Fizică a UAIC.

Conf. univ. dr. Sebastian Popescu a urmat cursuri de formare în Italia și stagii de cercetare în Japonia și Austria. Este preocupat de cercetare în fizica sistemelor complexe (fenomene neliniare, formarea și evoluția sistemelor autoorganizate, modelarea matematică a proceselor fizice), managementul deșeurilor și istoria fizicii.

Prof. univ. dr. Alexandru Stancu este unul dintre cercetătorii recunoscuți în nanomagnetism. Este profesor la Facultatea de Fizică a UAIC, organizator al Bibliotecii și Muzeului „Hurmuzescu-Procopiu” din cadrul Facultății de Fizică, președinte al Societăților Internaționale de Magnetism IEEE Magnetics Society – Romania Chapter și reprezentant al României la European Magnetism Association.

Ştefan Procopiu (1890-1972) a fost fizician, profesor universitar și inventator, membru al Academiei Române. Este autorul a peste 177 de lucrări ştiinţifice, printre care Electricitate şi magnetism (1929), Termodinamica (1948) și descoperitorul efectul de depolarizare a luminii, care îi poartă numele.

Volumul Istoria fizicii în Moldova a fost lansat pe 29 octombrie și în cadrul celei de-a 14-a ediții a Tîrgului de Carte de la Focșani.

Sursă foto: facebook.com/bjvrancea