Joi, 10 noiembrie, la ora 17:30, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, va avea loc lansarea volumului Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești, semnat de profesorul universitar Tudor Dinu, de la Universitatea din București. Volumul este o monografie dedicată luptei de eliberare a grecilor pe teritoriul Moldovei și Țării Românești. La eveniment va participa și prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Autorul a scris cartea în decurs de șase luni, documentînd subiectul vreme de doi ani de zile și consultînd surse în limbile română, greacă, turcă, rusă, germană, franceză.

„În plus, documentarea mea nu s-a limitat la lectura de texte, ci a presupus deplasarea în peste 80 de locuri legate de revoluție (teatre de operațiuni, orașe, mănăstiri, conace etc.), dar și studiul în arhivele și muzeele din România și Grecia ce păstrează documente și obiecte legate de revoluție. Căci de la început mi-am propus ca itinerariul narativ al cărții să fie însoțit de unul vizual, care să îl poarte cu adevărat pe cititor pe urmele revoluționarilor de la 1821”, a declarat prof. univ. dr. Tudor Dinu.

Volumul, publicat la Editura Humanitas, a fost lansat pe 6 octombrie și la București, unde, alături de autor, au fost prezente E.S. Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene în România, și istoricul Georgeta Filitti, pe 26 octombrie la Tîrgoviște și pe 29 octombrie la Rîmnicu Vîlcea.

Tudor Dinu este profesor doctor habilitat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din Bucureşti, unde predă limba, literatura şi civilizaţia greacă. Este Doctor Honoris Causa al Universității Democrit a Traciei (Grecia). În 2014 a fost ales și în 2018 reales secretar general al Societăţii Europene de Studii Neoelene. Este fondatorul şi redactorul-şef revistei „Neograeca Bucurestiensia”, prima publicație românească de studii neoelene.

A publicat volume precum Bucureștiul fanariot. Biserici, ceremonii, războaie (2015) și Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei  (2018),  lucrare distinsă, în varianta greacă, cu premiul Academiei din Atena.

Sursă foto: www.facebook.com