Asociația Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret – Sucursala Iași a prezentat sîmbătă, 5 decembrie, la sediul principal al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, a doua parte a proiectului „Iași Dintotdeauna: trei veacuri și jumătate de istorie urbană”. Moderat de directorul muzeului, dr. Aurica Ichim, evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook, începînd cu ora 16.30. Proiectul, multidisciplinar, a fost inițiat cu rolul de a integra, într-o formă accesibilă, evoluția urbană a orașului Iași.

În deschiderea manifestării, dr. Aurica Ichim a vorbit despre Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, care continuă tradiția primului muzeu municipal, înființat în 1920 și prezintă prin documente, cărți și obiecte istoria orașului.

Apoi, în prima parte a evenimentului, a avut loc lansarea cărții Planurile orașului Iași în arhive străine, de prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, prodecanul Facultății de Istorie din Iași, și dr. Mihai Anatolii Ciobanu. Volumul a fost prezentat de cercetătorul Marius Chelcu, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, care a afirmat că este „o carte peste care nu a putut trece atît de ușor”, lucrarea fiind atît un album, cît și o carte-document, esențială pentru cunoașterea trecutului orașului Iași. Lucrarea se bazează pe multe documente inedite, conținînd 14 hărți din timpul ocupației rusești în capitala Moldovei, din secolul al XVIII-lea pînă în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cercetătorul a precizat că prin mărturiile ce urmăresc dezvoltarea Iașului de la 1739 pînă la 1833 „redescoperim orașul și putem pune la punct unele lucruri care pînă în prezent erau neclare în istorie”.

Autorii cărții au explicat că astfel de schițe, pentru diverse orașe și sate, au fost realizate cu prilejul ocupațiilor armatelor ruse în Principatele Române. Față de alte orașe ale țării, Iașul are un tezaur prețios, compus nu doar din aceste planuri incluse în volum. Prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan a subliniat că „cea mai valoroasă descoperire a fost cea a identificării unui plan din 1739”. De asemenea, există reprezentări și pentru Curtea Domnească și Palatul Culturii.

În cea de-a doua parte a evenimentului, prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan a susținut o prezentare a celor 14 planuri ale orașului Iași, din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, care se regăsesc în album. Doar șapte dintre cele prezente în volum au fost selectate pentru a fi realizate la o scară mai mare și aduse la muzeu. Profesorul a explicat că aceste planuri „suprind creșterea orașului, de la centrul istoric la împînzirea pe cartiere, și încă mai pot fi identificate, în peisajul urban, unele monumente vizibile pe aceste hărți, precum casele boierești”.

La final, a avut loc lansarea site-ului Iasidintotdeauna.ro, prezentat de managerul de proiect, Alexandra Brutaru, care cuprinde imagini ale orașului începînd cu secolul al XVII-lea. Prin acestea poate fi observată schimbarea rapidă și evidentă Iașului. Totodată, a fost anunțată existența unui punct expozițional al proiectului, care va fi amplasat în fiecare dintre cele cinci centre de cartier ale Primăriei Municipiului Iași. Miniexpoziția constă în prezența a trei rollup-uri, ce surprind imagini din epoci diferite ale dezvoltării urbane a orașului: medievală, interbelică și contemporană.

Proiectul „Iași Dintotdeauna: trei veacuri și jumătate de istorie urbană” este co-finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin programul anual de finanțare a proiectelor societății civile. Pe 7 noiembrie s-a derulat prima parte a acestuia, ce a constat în lansarea volumului Orașul Iași în imagini vechi (secolele XVII-XIX) – Gravuri, stampe, litografii, picturi al istoricului ieșean Sorin Iftimi și în vernisarea expoziției cu același nume.