Zilele Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) au continuat astazi, 16 noiembrie, cu Simpozionul de Istoria Invatamantului si Stiintelor Tehnice, aflat acum la cea de-a patra editie. Festivitatea a avut loc in Sala de Conferinte a corpului T, incapand cu ora 9.00.

Cel care a deschis simpozionul a fost prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil activitatea didactica. Acesta a apreciat prezenta la simpozion ca fiind din ce in ce mai bogata de la an la an, editia de anul acesta avand o participare selecta, cu lucrari diverse si consistente. Profesorul si-a aratat si intentia de a intari manifestarea pe viitor, intrucat urmatoarea va coincide cu o manifestare de proportii, si anume implinirea a 200 de ani de la infiintarea scolii de Inginerie si Hotarnicie cu predare in limba romana. “Un fost profesor al Politehnicii spunea ca aceasta manifestare stiintifica este condamnata la o viata indelungata. Sa speram ca va avea dreptate si ca va avea un numar cat mai mare de editii.”

Un simpozion pe intelesul tuturor stiintelor tehnice 

Motivul invocat de prorector pentru sustinerea festivitatii a fost constatarea existentei unei mase critice de pasionati ai istoriei tehnicii, din dorinta de a umaniza stiintele tehnice. “Incercam sa dam o dimensiune nationala pentru ca acest simpozion a crescut frumos, si-a dobandit un public tinta, de pasionati, care au fost an de an prezenti la aceasta manifestare. Fiecare simte nevoia de a arata faptul ca disciplina proprie nu a aparut din neant. Fiecare simte nevoia sa arate ca acele concepte, teorii, fenomene, acele idei cu ajutorul carora opereaza in cadrul unui domeniu nu apartin unei generatii spontanee. Fiecare tinde sa arate, pe buna dreptate, faptul ca propria disciplina, propria materie, propria stiinta se bazeaza pe niste elemente care au trecut proba timpului”, a adaugat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

In continuare, conf. dr. Mihai Dorin a moderat sustinerea celor 17 lucrari, prezentate de cadrele didactice ale universitatii, dar si de membri ai Muzeului Stiintei si Tehnicii din Iasi, Academiei Romane, Filiala Iasi, Academieide Stiinte Tehnice din Romania, Filiala Iasi, Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Filiala Iasi, institutii care au contribuit la organizarea evenimentului.

Prima lucrare prezentata s-a numit “50 ani de invatamant hidrotehnic modern in Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi” de catre prof. univ. dr. ing. Florian Statescu. Prezentarea lucrarilor s-a desfasurat pana la ora 14.00.  Printre acestea s-au numarat prelegerile cu titlurile  “Undele lui Kondratiev si Undele lui Schumpeter”, de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin; “Cultura Tehnica si Dinamica Reprezentarilor Stiintifice” de lect. univ. dr. Horia Costin Chiriac; “Din Trecutul Scolii de Arhitectura Iasi” de dr. arh. Dragos Ciolacu s.a.

Sarbatoarea de la Politehnica se va incheia sambata, 17 noiembrie  o data cu  spectacolul “Iasii in carnaval” la care sunt invitati personalul didactic si studentii universitatii. Incepand cu ora 17.00, pe fatada principala a Teatrului National “Vasile Alecsandri” va fi proiecat un film care surprinde  momente importante din viata universitatii.

Eliza Gitman

Carmen Cojocariu

Gabriela-Diana Purice

Cimpan Cristina – Nicoleta