Zilele Porților Deschise la cele cinci universități de stat din Iași se desfășoară în perioada 13 – 17 aprilie 2019. Este al doilea an cînd Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), împreună cu Primăria Municipiului Iași, organizează simultan zilele porților deschise sub sloganul „Iaşi, oraşul studenţiei tale. Porţi deschise la universităţile ieşene”.

Pe durata celor cinci zile de eveniment, fiecare universitate va avea standuri unde studenții le vor răspunde elevilor la întrebări legate de instituțiile de învățămînt superior și de studenție. Elevii vor beneficia de transportul gratuit pentru că la fiecare 70 – 90 de minute un autobuz cu rută specială pentru ei va pleca de la gară.

„Peste 5.000 de liceeni s-au înscris să se implice în activitățile pe care colegii noștri din facultăți le-au organizat. De asemenea, elevii sînt așteptați să descopere universitatea începînd cu locurile cele mai călcate de istorie cum sînt palatul universitar, muzeul universității și Grădina Botanică «Anastasie Fătu»”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public și ordonator de credite al UAIC. Anul acesta numărul de elevi înscriși este mai mare cu 1.000 față de anul trecut.

La TUIASI, elevii din România și din Republica Moldova se pot caza pentru cîteva zile într-un cămin din campusul „Tudor Vladimirescu”. „Spre deosebire de anul trecut în acestă perioadă avem solicitări ale tinerilor din Republica Moldova care cor să participe și ei la vizitarea universității noastre, chiar mai mult au dorit să stea și cîteva zile în campus. De asemenea, am organizat cîteva ore de pregătire gratuită, pentru bacalaureat, la chimie, matematică și fizică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Acesta a mai adăugat că Iașul trebuie să fie un oraș atrăgător pentru tinerii care vin la facultate și că „este foarte important să creștem activitatea universităților, dar, în aceeași măsură, pentru tinerii din Iași, trebuie să creștem activitatea orașului și acesta este și scopul nostru”. Elevii pasionați de IT și inginerie vor putea să lucreze la imprimante 3D, să facă proiecții VR sau vor putea să controleze roboți. Tot la TUIASI cei interesați vor vedea care este mecanismul de funcționare a unui radar și le vor putea adresa întrebări despre mașinile de formula 1 studenților din echipa TUIași Racing Team.

Creativitatea și orientarea în carieră

Activitățile organizate de UMF anul acesta se vor baza foarte mult pe orientarea în carieră. Elevii vor merge la ateliere în care li se va explica de ce este important să se regăsească în ceea ce învață, vizite la muzee, la centrele de instruire, centrele de cercetare și la cursuri deschise. „S-au implicat în mod activ cadre didactice ale universității noastre, consilierii de la departamentul de Consiliere și Orientare profesională și nu în ultimul rînd studenții. Avem studenți care vor fi alături de vizitatorii noștri în permanență, atît în cadrul tururilor ghidate care vor avea loc în fiecare zi, cît în ai orienta pe elevi spre alte activități pe care le pregătim”, a declarat prof. univ. dr. Beatrice Ioan, prorector strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală la UMF.

LA USAMV elevii vor participa la diferite activități alături de studenți și profesori și vor putea vizita cele șase ateliere de microporoducție, unde vor putea vedea cum se fabrică berea, produsele de panificație sau brînzeturile. „Sîntem pregătiți și în acest an să primim tineri, să-i consiliem, să le arătăm cu ce ne ocupăm și cît de importate sînt profesiile pe care universitatea nostră le pregătește. Noi avem un nou sediu pentru industria alimentară cu niște facilități de formare și de interes pentru o mare parte a tinerilor. Avem șase ateliere de microproducție, iar pentru cei care ar dori să ne calce pragul și să se formeze la noi cre că reprezintă un punct de interes”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV.

Elevii care vor să își dezvolte în viitor latura creativă sînt așteptați la UNAGE în laboratoarele instituției de învățămînt superior, unde vor experimenta situația de a fi student la o specializare – ei vor putea desena, cînta sau picta. „Tot specificul nostru spune că vom pune accent pe creativitate, care își va găsi un drum spre viitor. Meseriile creative vor avea de cîștigat în raport cu celelalte care vor fi preluate, în mare parte, de inteligența artificială. Degeaba ești un bun profesionist într-un anumit domeniu, dacă nu dispui de bună pregătire pe latura umană, dacă nu ai plăcerea să te îndrepți către cultură. Rolul nostru de a educa și de a completa personalitatea viitorilor profesioniști și de aceea sîntem alături de celelalte universități din Iași”, a declarat conf. univ. dr. Florin Grigoraş, prorector relaţii inter­naţionale, imaginea universităţii şi probleme studenţeşti la UNAGE.

Reprezentanții universităților ieșene au mai menționat că Iașul este un important oraș universitar din România și că educația este un brand al orașului care trebuie păstrat. Cu toate că evenimentele organizate de instituțiile de învățămînt superior sînt în aceeași perioadă, fiecare universitate are activități specifice.

Sursă foto: news.umfiasi.ro