Studenții și elevii de minim 14 ani se pot înscrie pînă miercuri, 15 ianuarie 2020, la atelierele Clubului de Criminalistică, organizate de prof. univ. dr. ing. Irina Obrocea de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristifor Simionescu”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, consilier vocațional și membru al Asociației Criminaliștilor din România.

Taxa de participare este de 350 de lei / modul, iar cei interesați se pot înscrie telefonic, la +40 727 994 636.

Atelierele vor avea o durată de două ore, în fiecare duminică, timp de șapte săptămîni, începînd cu data de 19 ianuarie 2020. Activitatea se va desfășura pe module, avansați și începători, fiecare modul avînd cîte o tematică: Investigarea scenei unei infracțiuni și tehnici de analiză a probelor. Pentru ca activitatea să se desfășoare în parametri normali, fiecare modul va fi alcătuit din zece tineri. Participanții vor interacționa cu specialiști (poliție, criminaliști, medici legiști), care le vor prezenta activitățile și domeniile.

Activitățile vor fi practice cu probe biologice artificiale, iar participanții vor primi informații precum aspecte tehnice legate de identificarea unor probe sau analize chimice, însă modul de folosire a acestor informații și modul de desfășurare a evenimentelor va fi dedus de ei. 

Conform organizatorilor, atelierul a fost înființat pentru a-i ajuta pe tineri să își dezvolte spiritul de echipă, să-și testeze abilitățile și pentru a-și manifesta pasiunea în domeniul criminalității. „Criminalistica folosește știința din diverse domenii (chimie, fizică, biologie) în găsirea și analiza probelor, fie că vorbim de amprente, probe materiale sau probe biologice. Ca urmare, este foarte important ca ei să înțeleagă aplicabilitatea științelor, să-și dea singuri seama de ce se simt atrași, să-și pună întrebări, să caute și să găsească singuri răspunsul. Indiferent dacă în simulările pe care le facem este vorba de un jaf, o crimă sau orice altă infracțiune, scopul cercetării este aflarea și demonstrarea adevărului dincolo de ipoteze, clișee sau idei preconcepute. A gîndi cu mintea ta, dar și capacitatea de a accepta opiniile membrilor echipei vor conduce la rezolvarea «cazului»”, a precizat prof. univ. dr. ing. Irina Obrocea.

Clubul de Criminalistică este un club vocațional dedicat tinerilor curioși și pasionați de investigații, dar și celor care își doresc o carieră în acest domeniu. Este prima ediție în care la atelierele „Forensic Science” pot participa și studenți, în trecut acestea fiind dedicate doar elevilor, sub denumirea de „Criminalistică pentru adolescenți”, cu desfășurare pe toată perioada anului scolar. Clubul a fost înființat in 2017.

Sursă foto: mediafax.ro