Astazi, 8 noiembrie 2011,  Corul de Camera al Universitatii de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi, „Cantores Amicitiae”, a sustinut un concert. Evenimentul s-a desfasurat in Aula Bibliotecii Centrale „Mihai Eminescu” (BCU) din Iasi, in intervalul orar 18.30 – 20.00. La manifestare au participat studenti si absolventi ai UAGE si ai altor universitati din Iasi, dar si amatori de muzica ambientala din celelalte categorii de varsta.

Cuvantarea de bun venit a fost rostita de lect. univ. dr. George Dumitriu de la UAGE, coordonatorul proiectului. „Sub aripa dirijorului Nicolae Gisca, acesti tineri au sustinut peste 760 de concerte si au 11 inregistrari video si pe CD-uri. Cuvintele sunt de prisos, de aceea va sfatuiesc sa ne lasam purtati pe aripi de vant de vocile acestor valori”, a precizat acesta. Pe scena a urcat Corul „Cantores Amicitiae”, alaturi de Nicolae Gisca, „fondatorul  Conservatorului si a Scolii Iesene”. Seara a inceput cu doua cantari religioase, „avand in vedere ca astazi este o zi de sarbatoare pentru cei care poarta numele Sfantului Mihail si Gavril”, dupa remarca lui Nicolae Gisca. „Doamne, buzele Tale” si „Camara Ta, Mantuitorul meu” au fost primele melodii cantate de Corul de Camera al UAGE in cinstea sarbatoritilor . Manifestarea a continuat cu mai multe interpretari a melodiei germanului Franz Schubert, „Pastravul”, pe tonalitati din diferite regiuni: in stil vienez, rusesc si „a la italiana”, asa cum s-a amuzat dirijorul.

“Un dar pentru sarbatoriti!”

Pana la ora 20.00, Corul „Cantores Amicitiae” a interpretat melodiile lui Nicolae Labis, Nina Cassian, cantari si jocuri din Maramures, „pentru a nu ne simti departe de casa”. Tinerele soprane din cor au ales sa cante, spre finalul serii, melodia franceza „Sur le Pont d`Avignon” si cea in limba engleza „Judgement Day”. „Pentru final, am pastrat melodii romanesti, care sa binedispuna spectatorii, precum cantecul De la Nistru pan` la Tisa si Canta cucu-n Bucovina”, a adaugat dirijorul Gisca, reconstruind in fata invitatilor si imaginea  „patronului spiritual al bibliotecii, Mihai Eminescu”. In memoria acestuia, a fost interpretata pe mai multe voci, poezia „Floare albastra”. In incheiere, studentii de la UAGE si-au aruncat mapele cu versurile pe podea, s-au apucat de maini si au interpretat vocal un cantec prin triluri si chiuieli specifice. „Inainte de a ne retrage, ne dorim sa oferim un dar celor pe care-i cheama Gabriel, Mihai, Mihaela”, a afirmat dirijorul, iar corul sau a cantat „La multi ani!”, acompaniat  de bataile din palme ale spectatorilor. La ora 20.00, Corul de Camera a UAGE si-a plecat capetele in fata publicului si, in aplauzele tuturor, a parasit scena.

Corala „Cantores Amicitiae” a UAGE a fost fondata in anul 1976. Indrumata de dirijorul Nicolae Gisca, a participat la numeroase festivaluri si a castigat peste 15 premii nationale si internationale.