Un grup de 45 de studenți au comunicat în limbajul semnelor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). Cursul a avut loc marți, 11 noiembrie, în sala LP6 Fiziologie.

Studenții au învățat pentru început alfabetul, numerele, cum să se salute, cum să se prezinte, lunile anului și zilele saptămînii. Cursul a fost ținut de Anca Postolache și Cătălina Romașu, studente în anul al-III-lea la Facultatea de Medicină Generală.

„Am aflat despre acest proiect acum doi ani, am mers și a fost ceva impresionant pentru mine, stăteam în amfiteatru la depărtare de colega mea și vorbeam tot cursul cu ea prin litere, atît de entuziasmată eram”, a declarat Cătălina Romașcu.

Studenții au pus diferite întrebări pentru a afla cum arată ele în limbajul mimico-gestual și au încercat să vorbească cu colegii din sală. Pentru a vedea dacă au reținut cîte ceva din cele prezentate, doritorii spuneau luna și data de naștere în limbajul mimico-gestual. La final, studenții au scris pe o foaie ce ar dori să mai învețe și ce sugestii au pentru viitoarele cursuri.

„Am avut ocazia să întîlnesc un pacient surdo-mut în vîrstă de 35 de ani în spital. Acolo nu era un interpret pentru a discuta cu el, iar medicii se chinuiau să-i facă niște analize. Singura problemă era că ea nu știa limbajul normal, dar știa să citească pe buze și mai gesticula. Cînd și-a dat seama că eu pot vot vorbi și înteleg limbajul semnelor, a început să-mi arate niște filmulețe de pe telefon, să scoată niște dosare medicale și să-mi explice, mă chema, mă lua de mînă să merg cu ea, am rămas surprinsă. Oamenii surdo-muți sînt mai prietenoși, mai primitori”, a mai adaugat Cătălina Romașcu.

Pe viitor, proiectul îşi propune obținerea certificatelor care să ateste cunoștințele deprinse de voluntari.