Astazi, 11 martie, de la ora 11.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a gazduit, in Sala Pasilor Pierduti, Festivalul Hinamatsuri – Festivalul Papusilor. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Romano-Japoneza „Himawari”. Publicul a avut ocazia sa participe la workshop-uri de origami, dansuri traditionale, jocuri japoneze si poezie nipona.

Scopul festivalului a fost de a familiariza publicul iesean cu traditiile japoneze. Astfel, participantii au avut posibilitatea de a imbraca porturile specifice, „Yukata” si „Kimono”, precum si de a-si scrie prenumele in cele doua sisteme alfabetice, „hiragana” si „katakana”. Elementul  central al expozitiei  a fost „scara papusilor”, cea de la care a pornit si numele festivalului.

Hinamatsuri – „papusa care pluteste”

„In fiecare an, la data de 3 martie, familiile japoneze care au fete expun in interiorul locuintei lor aceasta scara formata din sapte trepte, fiecare treapta reprezentand membrii vechii familii imperiale. Desi contemporan, festivalul se centreaza in jurul acestei scari. Hinamatsuri inseamna «papusa care pluteste», iar originea sa se afla intr-o veche traditie japoneza, in care oamenii confectionau manual niste papusi pe care le trimiteau pe rau spre mare, fiind ferm convinsi ca, in felul acesta, sunt alungate spiritele rele”, a precizat Adriana Varlan, membru al echipei de organizare.

Festivalul se afla la cea de-a V-a editie. „Spre deosebire de anii precedenti, receptivitatea publicului iesean a fost mai mare, un punct important de atractie fiind, cu siguranta, prezenta studentilor din Japonia. Pana in acest moment, standul cel mai solicitat a fost cel vestimentar, unde oamenii au putut imbraca porturile traditionale nipone”, a adaugat Oana Ilas, membru al departamentului de Origami.

Hinamatsuri reprezinta prima etapa a Festivalului nipon desfasurat la Iasi, urmand ca, in luna iulie, sa se organizeze „Tanabata” – Festivalul Stelelor.

Giorgiana Astefanei

Adriana Danila