Studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) au fost asteptati miercuri, 10 noiembrie, in sala MEDIAEC, la conferinta dedicata proiectului „THINK globally,  ACT locally”. Aceasta a fost sustinuta  de membrii Ligii pentru Educatie Cultura si Sport (LECUPO).

Conferinta a debutat cu intrebari ale voluntarilor din organizatia non-guvernamentala LECUPO, adresate celor peste patruzeci de participanti. Cei care au raspuns corect la intrebari precum: cate tari fac parte din ONU, in ce an a fost infiintata LECUPO sau in ce an a fost demarat proiectul Tineret in Actiune au fost rasplatiti cu tricouri.Cei trei voluntari prezenti la conferinta au vorbit publicului despre proiectul „THINK globally, ACT locally” pe care l-au realizat cu finantare din partea Comisiei Europene. Membrii LECUPO au conceput in doar patru zile proiectul pe care l-au inaintat in prima linie de actiuni din cele cinci disponibile in programul Tineret in Actiune si astfel au obtinut sprijin financiar pentru proiectul lor. Acesta s-a desfasurat in perioada 15-22 septembrie a.c. la Baile Tusnad. In cadrul proiectului, ei au reusit sa aduca in Romania, pentru o saptamana, 35 de studenti din tari precum Polonia, Italia, Belgia, Lituania, Turcia si Romania si au organizat dezbateri si workshop-uri pe baza programului initiat de Natiunile Unite in anul 2000 – The 8 Millennium Development Goals.”Am luat 35 de studenti, le-am propus sa explice in comunitatile locale importanta implicarii individuale in realizarea unui scop global”, a declarat Cristian Leon, manager de proiecte al LECUPO. Obiectivele propuse de ONU sunt: eradicarea foametei, educatia universala, egalitatea intre sexe, reducerea mortalitatii infantile, imbunatatirea sistemului de sanatate maternal, combaterea HIV/SIDA, sustinerea mediului inconjurator si dezvoltarea unui parteneriat global.

In timpul conferintei au fost vizionate doua filme, unul despre Drepturile Omului, iar celalalt fiind bazat pe statistici care infatiseaza situatia precare a tarilor in curs de dezvoltare. Studentii implicati in proiectul realizat de voluntarii LECUPO au realizat sase filmulete ce puncteaza modalitatile prin care oricine poate contribui la protejarea mediului inconjurator si la indeplinirea celorlalte sapte obiective.

In finalul conferintei, cei trei voluntari au subliniat ideea ca situatia critica actuala este cauzata de faptul ca oamenii nu sunt interesati de binele celorlalti si refuza sa constientizeze ca in cele din urma si ei vor fi afectati de consecintele indiferentei lor. Conferinta s-a incheiat intr-o nota optimista data de sloganul proiectului: „I can, you can, we can!”.

Ramona Balaban

Elena Gherasim