Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, în parteneriat cu Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) din Paris și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași organizează luni, 18 aprilie, începînd cu ora 18.00, conferința „Anatomia geometrică a picturii europene” susținută de artistul vizual Cristian Ungureanu, prorectorul UNAGE. Evenimentul va avea loc în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

,,În cercetările mele de «arheologie artistică», desfășurate pe arcul a mai bine de 20 de ani, dezvoltate și în teza doctorală «Geormetria secretă a picturii europene», pe care am susținut-o în 2010 la Universitatea Națională de Arte din București, am pus în evidență faptul că maeștrii artei europene au cunoscut și utilizat elemente de geometrie sacră pentru alcătuirea «scheletelor» geometrice și simbolice ale operelor de artă. În spatele «învelișului pictural» al tablourilor, există un nivel constructiv foarte atent elaborat, similar scheletului corpului uman – cel care ne conferă formă, proporții și atitudine. Măiestria cu care era elaborat acest nivel constructiv inițial și cel a transpunerii picturale a subiectului ales induceau operei de artă calitățile energetice și informaționale similare celor ale unui organism viu. În această logică, există o reală și stimulatoare similitudine între anatomia și fiziologia corpului uman și cea a operelor de artă”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Ungureanu.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în Iași, România și a studiat pictura la fosta Academie de Arte „George Enescu” din Iași (1990-1996). S-a stabilit apoi în Italia, unde a realizat mai multe expoziții la Bologna, Veneția și Verona. După șapte ani (1996 – 2003) de cercetare și creație artistică în Europa Occidentală, s-a întors în România și a devenit cadru didactic la UNAGE Iași. Este membru al CIRET Paris și un artist bine cunoscut, publicînd mai multe cărți și articole despre teoria artei. Totodată, este autorul a numeroase conferințe naționale și internaționale, avînd peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federația Rusă, Turcia și România. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România.

Seria Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a fost inițiată în octombrie 2017, de atunci numeroase personalități fiind invitate să susțină prelegeri. Prima astfel de conferință a avut loc pe 8 noiembrie 2017, s-a intitulat „Istoria transplantului în România” și a fost susținută de academicianul Irinel Popescu.