Miercuri, 1 iunie 2022, în sala „Eduard Caudella” a Casei Balș, sediul rectoratului Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), a avut loc ceremonia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” regizorului de teatru și film Silviu Purcărete. Ceremonia a început cu intonarea imnului academic „Gaudeamus igitur”, de către Corul UNAGE, sub bagheta dirijorului George Dumitriu.

Festivitatea a fost moderată de prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE, care a spus că „opera lui Silviu Purcărete a generat și continuă să genereze comentarii, dezbateri, articole de specialitate, cărți, studii de cercetare culturală. Prezența lui este oriunde catalizatoare. Prin munca sa de regizor și profesor lansează ori potențează cariere de actori, scenografi, light designeri, compozitori, teatrologi”.

Prof. univ. dr. Alexa Visarion a mărturisit, la rîndul său, că „despre Silviu Purcărete nu poți vorbi, pentru că nu-l poți cuprinde. E o poveste și bucuria prin care trăiește arta teatrului. M-am gîndit în ultimele două nopți cum să nu stric prin vorbe ceea ce înseamnă unicitatea artistului, autorului Silviu Purcărete. Îți mulțumesc că ai dat culturii române universalitate. Nu ești doar artist, regizor, autor de spectacole, creator, ci ești magia Silviu Purcărete!”.

La ceremonie a fost prezent și Dragoș Buhagiar, președintele Uniunii Teatrale din România. Acesta a declarat că personalitatea omului și regizorului Silviu Purcărete a angajat major spațiul cultural românesc. „Unicitatea sa vine din faptul că reușeste să te deconecteze rapid de la realitate și te convinge să intri în lumea lui. Este un creator de lumi care povestesc, care te poartă, iar toate acestea te provoacă și te fac să privești altfel fiecare zi din viață; mă refer la întîmplările diurne, nu la lucrurile spectaculoase din viață”, a spus Dragoș Buhagiar. Acesta a adăugat un citat despre care a spus că este „esență de Purcărete”: „Să spargi limbajul pentru a atinge viața, înseamnă să refaci teatrul”.

Criticul de artă Călin Ciobotari a transmis un mesaj din partea teatrologului George Banu. „ Teatrul lui Purcărete descalifică genurile și adoptă marea puritate a dictatorului liric, între coșmarurile sau rătăcirile timpurilor noastre. De aici provine singularitatea sa”, a spus acesta.

„Nu e deloc ușor să suporți greutatea elogiilor din partea Universității și a Primăriei. Nu-mi dau seama dacă merit. Sînt extrem de emoționat. Tot ce pot spune pentru colegii tineri este să le atrag atenția asupra faptului că, de obicei, valurile acestea de elogii sînt specifice bătrîneții. Cea mai mare bucurie a artiștilor se găsește în momentul muncii, nu în al elogiilor. Căutați-l acolo, pentru că e singurul care poate să dea temeinicie vieții”, a subliniat Silviu Purcărete.

Prezent la ceremonie a fost și primarul Iașului, Mihai Chirica, care și-a exprimat aprecierea față de contribuția pe care Silviu Purcărete a adus-o culturii ieșene, acordîndu-i titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași și o medalie. „O mare onoare să vedem că un regizor român a reușit să țină cît mai sus calitatea teatrului românesc și să atragă atenția și la nivel internațional”, a apreciat Chirica.

Silviu Purcărete s-a născut la București, în anul 1950. A absolvit secția de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1974. De peste 20 de ani montează în teatrul românesc și european, în special la Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național din Craiova și Teatrul Național din Sibiu.

În 1986 a pus în scenă un spectacol cu piesa „Il Campiello”, de Goldoni, cu care a cîștigat Premiul Național pentru Teatru.

Și-a înființat propria companie teatrală în 2002, iar din 2003 Silviu Purcărete a devenit membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Spectacolele sale au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, atît pe plan național, cît și internațional, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea liberă a textelor dramatice.

Silviu Purcărete mai deține titlul academic de „Doctor Honoris Causa” oferit, în 2019, de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, iar la începutul anului 2022 a primit aceeași distincție academică și din partea  Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

de Ana PENTILESCU și Elena IUGA