Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași împreună cu academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, organizează mîine, 26 martie, de la ora 12.00, un nou eveniment din seria de conferințe științifice „Moștenirea lui Asachi”, intitulat „Salutări de pe Marte”. Invitatul acestei întîlniri este scriitorul Alexandru Mironov, care, alături de colaboratorii săi Cristian Roman, Claudiu Tănăselia, Adrian Banuta și Cătălin Beldea, va vorbi despre reușita misiunilor de explorare a planetei Marte. Evenimentul va avea loc online, pe platforma ZOOM, iar toți cei interesați se pot alătura, accesînd link-ul de acces al conferinței.

„Conferința de mîine, 26 martie, se înscrie într-o serie de prezentări susținute de oameni de cultură sau știință și adresate unui public larg, pe care le organizez împreună cu Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi»  din Iași. Subiectul – colonizarea planetei Marte în deceniile următoare – este, cu siguranță, de viu interes, recentul succes al NASA fiind o puternică dovadă în acest sens. Și, cu siguranță, profesorul Alexandru Mironov și colaboratorii domniei sale sînt excelenți cunoscători ai domeniului, pasionați de cercetarea spațiului cosmic”, a declarat acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședintele Academiei Române.

Născut în Republica Moldova, Alexandru Mironov este un scriitor de literatură science – fiction, jurnalist specializat în știință, dar și senior-editor al revistei „Știință & Tehnică”. A publicat 16 volume și este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a științei.

Seria de conferințe științifice „Moștenirea lui Asachi” a fost inițiată de către prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache și acad. Bogdan C. Simionescu, în 2019, cînd TUIAȘI a marcat 150 de ani de la moartea marelui cărturar Gheorghe Asachi, cel care a pus bazele învățămîntului superior tehnic românesc.

Prima conferință științifică din seria „Moștenirea lui Asaschi” din anul 2021 a avut loc pe 24 februarie, primul invitat fiind prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române. Acesta a vorbit despre „Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”.

Sursă foto: www.tuiasi.ro