Politologul Alina Mungiu-Pippidi va susține vineri, 2 martie 2018, începînd cu ora 12.30, conferința „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?” în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, eveniment în cadrul căruia va lansa și cartea cu același nume, publicată în 2017 la editura Polirom.

„Apreciez acțiunile pe care doamna Alina Mungiu Pippidi le-a întreprins de-a lungul timpului împotriva corupției, atît prin intermediul Societății Academice din România cît și prin intermediul Coaliției pentru Universități Curate, un demers sănătos într-o societate democratică, care pune mediul academic sub lupa unei monitorizări corecte. Principala întrebare pe care o pune doamna Alina Mungiu-Pippidi în cartea pe care o va lansa la UMF Iași este: care sînt lecțiile de învățat din experiențele istorice și din cele contemporane privind dezvoltarea controlului corupției?”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Cartea, care a apărut inițial la Cambridge University Press în septembrie 2015 („The Quest for Good Governance. How Societies Develop Control of Corruption”), descrie felul în care evoluează societățile pînă la punctul în care integritatea devine regulă și corupția devine excepția în gestionarea afacerilor publice și alocarea resurselor statului.

La eveniment sînt așteptați studenți din întreg mediul universitar ieșean. Organizatorii își propun ca discuția dintre moderatori și invitați să fie cît mai deschisă iar tinerii să învețe definițiile transparenței, ale integrității și ale meritocrației.

Alina Mungiu Pippidi a absolvit UMF Iași ca șefă de promoție în anul 1988. În prezent este politolog român, doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, profesor universitar de studii de democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, preşedinte fondator al Societăţii Academice din România şi consultant pentru mai multe instituţii şi guverne europene. A publicat cărți precum: „A Quest for Good Governance. How Societies Develop Control of Corruption”, „A Tale of Two Villages”, „Ottomans into Europeans”, „Românii după ’89”, „Doctrine politice, Concepte universale şi realităţi româneşti”, „Transilvania subiectivă” și romanul „Ultima cruciadă”. A realizat şi filme documentare, A Tale of Two Villages, istoria Nucşoarei şi a Scorniceştiului.

Sursă foto: Ziarul de Iași