Vineri, 23 octombrie, în sala „Eduard Caudella“ a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, a avut loc conferința „Exilul românesc și reunificarea culturii române”, susținută de academicianul Basarab Nicolescu. Scopul conferinței a fost acela de a rememora aportul intelectual, în plan internațional, al românilor ce au trăit în exil.

În deschiderea manifestării, conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, membru al Școlii Doctorale de arte vizuale al UNAGE a menționat că prezenta întâlnire s-a desfășurat în cadrul ciclului „Aula Magna/Conferinţe Doctorale”, proiect iniţiat de prof. univ. dr. Gheorghe Duţică, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al UNAGE Iaşi.

Acesta a prezentat apoi cartea Români din Paris, apărută recent la Editura „Vremea”, scrisă de Basarab Nicolescu şi ilustrată cu fotografiile lui Louis Monier. Volumul este împărțit în două cicluri, primul cuprinzînd portretele marilor scriitori, iar cel de-al doilea personalități contemporane.

Basarab Nicolescu și-a început prelegerea subliniind faptul că și-a petrecut mai bine de un sfert de secol viață în România și o jumătate de secol în Franța și că, printr-o extraordinară coincidență, sîmbătă, 24 noiembrie, urmau să se împlinească 50 de ani de la stabilirea sa în Franța.

Basarab Nicolescu este unul dintre puținii supraviețuitori ai exilului românesc din Paris. De aceea, în cadrul conferinței susținute, a dorit să prezinte propria mărturisire referitoare la această experiență. Acesta a povestit cum, în mod regulat, îl vedea pe scriitorul Eugen Ionescu la ceea ce este astăzi Catedrala Sfinților Arhangheli din Paris: „Era așezat pe o bancă, în primul rînd al bisericii, și prezența sa a fost pentru noi un gaj al speranței și al memoriei noastre colective. Veneam pentru a ne întîlni, a domina teama noastră de brațul lung al Securității, a ne celebra credința, a ne onora morții, a ține intact sufletul nostru pentru România eternă”.

Polul intelectual era constituit din cenaclul „De la Neuilly”, fondat de Leonid Mămăligă, prozator român, expatriat în Franța. Basarab Nicolescu a afirmat că „personalitățile exilului românesc au marcat viața culturală și științifică a țărilor Europei, epicentru fiind Franța”.

Mai apoi academicianul a enumerat domeniile prin care românii s-au făcut remarcați în exil, de la literatură și filosofie, pînă la știință și tehnologie.
Academicianul Basarab Nicolescu a explicat că, deși era fizician, trăia într-un mediu cosmopolit, iar nevoia sa de România era diminuată prin cenaclul „De la Neuilly. „Noi toți, reconstituiam, astfel, o Românie ideală, ca o frumoasă fără corp, ca o pasiune de adorantă, a cărei flacără ne-a menținut identitatea de români. România mea este și acum familia mea spirituală, redată de Mircea Eliade, Horia Stamatu, Vintilă Horia, Ștefan Lupașcu, Horia Damian și mulți alții”.

În încheierea expunerii, fizicianul a vorbit publicului ieșean și despre Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, căruia i-a donat colecția sa de „cărți, bibliografii numerotate, cu dedicații, reviste, afișe, invitații la expoziții, fotografii, comunicate de presă, manuscrise și scrisori”, colecționate vreme de 50 de ani.

Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat în toamna anului 2016, într-o sală din incinta Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”. Academicianul a apreciat că în acest muzeu „se va simți pulsația României eterne și creatorilor de știință și cultură”.

A urmat o proiecție video pe acordurile compoziției lui George Enescu „Poema română”, cu prezentarea personalităților marcante ale exilului românesc.

Fizicianul și filosoful Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române. Vineri, 23 noiembrie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de arte „George Enescu” din Iași. Este și Docto Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, titlu fiindu-i conferit în anul 2000.