Vineri, 22 noiembrie 2019, în Mansarda Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a avut loc conferința „Vitrină a științei sau existență de cenușăreasă? Colecții și muzee universitare germane. Concepte, funcții, sarcini, perspective”, susținută de prof. univ. dr. Hans – Christian Maner, de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Germania.

În deschiderea evenimentului, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul muzeului, a spus că perspectiva prelegerii va fi una din afara României. „Cunoaștem faptul că în țară sînt măcar trei muzee universitare cunoscute și mă refer la cele din Iași, Cluj-Napoca și București. Este foarte interesant să auzim ce se întîmplă cu muzeistica occidentală, cum este încadrată, dacă este o vitrină a științei sau o cenușăreasă”, a spus directorul muzeului.

Prof. univ. dr. Hans-Christian Maner a început prin a-și aminti că acum cîțiva ani, în aceeași sală, studenții de la Iași și cei din Mainz vorbeau despre cum se învață istoria la instituțiile ale căror cursuri le frecventează. Apoi a vorbit despre colecțiile de cărți pe care multe instituții de învățămînt superior le neglijează. „În multe universități din Europa există colecții deosebit de valoroase, care frecvent ajung să fie uitate, fiindcă nu mai sînt folosite în cercetare sau învățămînt. Această bogăție a fost adunată, de-a lungul secolelor, în mai multe locuri, și toate cuprind rezultatele cercetărilor academice, produse ale creatorilor externi sau produse naturale. Pînă în anul 2012, la University Museums and Collections Database au fost înregistrate, doar în Europa, circa 1.758 de colecții și muzee”, a explicat prof. univ. dr. Hans-Christian Maner. Însă, a subliniat el, numărul real de colecții și muzee ar fi mai mare, dar multe universități nu țin cont de efectivul propriu.

Vorbitorul a adus în atenția publicului mai multe nume de muzee cu mari colecții de opere, cunoscute peste granițele țării în care se află, cum ar fi Muzeul Ashmolean de Artă și Arheologie din Oxford (Anglia), deschis oficial în anul 1683 sau Muzeul Național de Istorie Naturală al Universității din Lisabona.

În finalul conferinței, publicul a aflat numeroase informații despre colecțiile universitare ale muzeelor din Germania, pe care le-a și putut vizualiza în imaginile prezentate de profesorul Maner. „Muzeul Universității din Bonn deține istoria instituției și are o expoziție permanentă, care cuprinde obiecte de știință și cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Hans-Christian Maner.

Conferința despre muzeistica occidentală a închis seria de manifestări organizate cu ocazia Zilelor Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, aflate, anul acesta, la cea de-a IX-a ediție.

Sursă foto: facebook.com/Muzeul-Universitatii