In perioada 24-25 noiembrie s-au desfasurat la Iasi sesiunile prezentarii de diagnostic si tratament in cadrul Conferintei Nationale de Scleroza Multipla . Aflata la a VI-a editie, conferinta a debutat in Sala Eminescu a Hotelului Astoria la ora 13.30. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neurologie din Romania, de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi si de Clinica de Neurologie a Spitalului de Recuperare din Iasi.

In prima zi a conferintei profesori si doctori din Bucuresti si Iasi au realizat un raport de analiza a activitatii centrelor de tratament al sclerozei multiple in Romania. „Am evaluat iesirile si intrarile in program, din 2000 de cand a inceput programul. Numarul total de bolnavi este de 209. Avem 23 de bolnavi pe listele de asteptare. Am figurat evolutia pe tipuri de pacient. Am reusit anul acesta printr-o munca intensa sa ajungem la 1 noiembrie la 85 % din lotul de pacienti care poate fi evaluat. Dupa experienta mea, e un procent extraordinar de mare. Pana la sfarsitul anului, ne propunem sa evaluam tot programul de scleroza multipla”, a declarat dr. Gabriel Boeru de la Spitalul de Urgenta Militar Central ,,Carol Davila” din Bucuresti.,, Noi suntem inca nemultumiti de modul in care boala este diagnosticata in tara si de numarul mic de copii trimisi catre noi. In prezent avem 11 pacienti inclusi, cu varste intre 13 si 17 ani si doua fetite care sunt in discutie deocamdata”, a continuat conf. dr Dana Craiu de la sectia de Neurologie Pediatrica a Spitalului „Alexandru Obreja”.

Terapii si costuri

Dupa sintetizarea listei de pacienti inclusi, a formelor clinice evolutive si a datelor demografice, s-a facut  o trecere in revista a terapiilor actuale in scleroza multipla si a costurilor acestora.,,Cand te uiti, te inspaimanti sa vezi ca semnezi pentru un an de zile 3 000 de euro. Din pacate, unii dintre cei care sunt intrebati in legatura cu astfel de decizii spun ca e o cheltuiala inutila. Folosind o cifra de prevalenta din studii mai vechi, noi tratam aproximativ 35% dintre pacientii care ar trebui tratati in Romania.UE prevede alocarea a 27 de euro pe an pentru scleroza multipla. Romanul consuma doar un euro din programul alocat. Trei milioane de euro nu inseamna mult.”, a sustinut dr. Ovidiu Bajenaru. Principlele medicamente cu administrare orala vor fi lansate in 2012-2013 (BG-12, Teriflunomid, Laquinimod). In a doua zi a conferintei, conf. Rodica Balasa de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a prezentat detaliat unul dintre medicamente. ,,Dupa prezentarile din dimineata aceasta legate de diagnosticul corect al sclerozei multiple, dupa atatea tehnici imagistice performante, ne intrebam ce facem cu un bolnav care are scleroza multipla recurent remisiva. Laquinimod este un imunomodulator pregatit sa fie lansat in tratamentul de prima linie, extrem de modern conceput pentru forme recurent remisive”, a continuat Balasa. Aceasta a mai pomenit si de experimentele realizate pe soareci care au fost un suport foarte bun de cercetare.

Culoarea sclerozei multiple

Prelegerile din a doua zi au  fost dedicate tehnicilor imagistice. Prof. dr. Cristian Dinu Popescu de la Iasi a analizat „modificari ale timpului central de conducere motorie si ale excitabilitatii corticale la pacienti”, amintind autorii materialului prezentat: prof. Orest Bolboceanu si prof. Madalina Cosmulescu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T Popa” din Iasi. „Imaginile pe care le-am obtinut sunt destul de sugestive. Timpii de conducere pe partea respectiva au fost suficient de mult intarziati. Noi abordam neurofiziologic pacientul cu scleroza multipla, utilizand o gama aproape completa de potentiale evocate, vizuale si auditive, uneori motorii. Astazi voi adauga si cateva date de istorie” a declarat profersorul Cristian Dinu Popescu.

Pata de culoare a evenimentului a fost expozitia de la intrare a lui Ion Dorian, presedintele Societatii de Scleroza din Romania, din Constanta. „Aceste tablouri nu valoreaza mult dar acolo este viata mea. Ceea ce am simtit in momentul acela, am expus pe pictura. Altii canta, altii scriu poezii, eu am pictat. Nu sunt un artist”, a adaugat pictorul, precizand ca printre creatiile sale se afla si obicete confectionate de pacienti diagnosticati cu scleroza multipla din Constanta. La sfarsitul sesiunii de prezentare, invitatii au putut admira colectiile de cercei, inele si brose colorate care poarta amprenta unor bolnavi de scleroza.

Adelina Fulga

Anca Burniche