Academia Romana in parteneriat cu Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) organizeaza la Iasi in perioada 20-22 octombrie a.c. Conferinta Internationala “Economie si cunoastere”, al carei presedinte va fi Execelenta Sa Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.  Evenimentul “este un moment de intalnire a peste 150 de profesori si cercetatori de la marile universitati romanesti, sub egida Academiei Romane si a programului de studii post-doctorale, in care participantii isi propun sa raspunda la intrebarile care macina economia actuala. La conferinta vor participa sase profesori din Argentina, Chile, Franta, Spania, SUA si Anglia, oameni marcanti, de referinta pentru domeniile lor de cercetare. Ei vor conferentia joi si vineri in Aula Magna «Mihai Eminescu». Cu prilejul acestui eveniment va avea loc si lansarea colectiei «Economie si societate libera» sub egida editurii UAIC”, a declarat conf. univ. dr. Dan Chirlesan, membru al comitetului de organizare.

Manifestarea se va desfasura pe cinci sectiuni tematice: Teorie si metodologie economica, Doctine economice, istoria economiei si sisteme economice comparate, Politici economice. Ciclu economic si crize economice, UE: probleme ale integrarii economice si monetare, Modelare, analiza si testare economica.  “Lucrarile ce vor fi prezentate vizeaza aspecte legate de criza financiara si solutii la aceasta criza, organizate in dezbateri de tip workshop si mese rotunde, acestea evidentiind si un traiect pe care societatea poate sa si-l asume in perioada actuala”, a explicat conf. univ. dr. Dan Chirlesan, membru al comitetului de organizare.

In cadrul conferintei va avea loc si un workshop studentesc (“Redactarea lucrarilor de disertatie postdoctorala si a proiectelor de cercetare”), organizat sub egida Academiei Romane cu sprijinul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, a Universitatii de Vest Timisoara, a Universitatii “Ovidius” Constanta si a Clubului Economistilor din Iasi. Sintezele lucrarilor prezentate vor fi publicate intr-un volum de specialitate, iar cele mai bune 30 de lucrari ale postdoctoranzilor vor fi incluse intr-un numar special al Review of Economic and Business Studies (REBS), editat de Scoala Doctorala de Economie de la UAIC. Pe langa aceste evenimente, in zilele de 22 si 23 octombrie a.c. vor avea loc si excursii tematice la monumentele istorice si degustari de vinuri invechite.

Evenimentul se va desfasura in cadrul proiectului “Studii post-doctorale in economie: program de formare continua a cercetatorilor de elita (SPODE)”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mihai Parfeni