Ieri, 17 decembrie., incepind cu ora 10.00, in sala AC-01 a Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi a avut loc prima editie regionala a Conferintei de hacking &INFOSEC, “DefCamp”. Editia nationala a conferintei s-a desfasurat, anul acesta, la Bran.

Conferinta a fost organizata de asociatia Grepit, cu sprijinul companiei Bit Defender Roamnia. „DefCamp” este o initiativa adresata tinerilor pasionati de domeniul securitatii informatice si dornici sa faca schimb de experiente. In cadrul conferintei au avut loc o serie de prezentari, sustinute de cercetatori din domeniul IT.

Andrei Avadanei, organizatorul conferintei “DefCamp 2011” de la Iasi, a vorbit despre avantajele si dezavantajele anonimatului in spatiul virtual, despre riscurile si beneficiile pe care le aduce ascunderea identitatii. „Anonimitatea incearca sa mentina secrete, anumite date despre utilizator: numele, adesa de e-mail, numatul de telefon. Recurgem la aceasta pentru a ne face un cont fals pe retelele de socializare, de cele mai dese ori, sau pentru a descarca fisiere piratate”, a afirmat Andrei Avadanei.

Bogdan Alecu a vorbit despre securitatea mobila si atacurile prin SMS. „Producatorii de telefoane mobile trebuie sa se concentreze mai mult pe securitate, iar utilizatorii sa-si verifice cit mai des posibil setarile de internet ale telefonului mobil”, a declarat acesta.

In ceea ce priveste virusarea sau nesiguranta fisierelor descarcate, Bogdan Botezatu a vorbit si despre cea mai critica vulnerabilitate descoperita de Bit Defender, pe 2 decembrie, in Yahoo Messenger. „Exista circa 16 milioane de kituri, dintre care 1 milion sunt virusate, iar anul sunt infectate 60 de milioane de fisiere. Ingrijorator este ca aceasta rata creste anual”, a specificat Bogdan Botezatu.

Weiss Willy a vorbit despre noul sau proiect, care vizeaza controlul calculatorului cu ajutorul Bios-ului. “Toata lumea foloseseste Bios, insa nu se stie ca nu exista o aplicatie care sa scaneze Bios-ul, nici de pe telefonul nostru, nici din masina de calcul”, a subliniat acesta. Proiectul la care lucreaza va permite un control asupra calculatorului, cu ajutorul Bios-ului de la telefonul mobil, chiar si atunci cind suntem la distante foarte mari calculator.

Conferinta s-a bucurat de prezenta a aproximativ 150 de participanti din judetele Moldovei.

Mihaela Baciu