Miercuri, 28 octombrie, între orele 09.00 şi 12,00, Laboratorul de Ameliorare al Facultăţii de Agricultură de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) a găzduit un „Generaţia viitoare – informaţia te face mai puternic: Tehnologii moderne. Realizări şi perspective”, eveniment organizat de Asociaţia Profesională a producătorilor şi utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, Agrobiotechrom.

Evenimentul a cuprins două conferinţe, „Situaţia actuală a biotehnologiilor moderne în agricultură” şi „Aplicaţii moderne ale biotehnologiilor în domeniul farmaceutic şi agricol”, conferințe prezentate de, Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociației Profesionale Agrobiotechrom, şi de Alexandru Băiceanu, masterand USAMV Bucureşti. Conferinţele au fost urmate de dezbateri şi de un concurs bazat pe trei întrebări referitoare la temele abordate. Studenţii care au răspuns primii au primit premii în cărţi şi carneţele.

Evenimentul, început la USAMV Bucureşti în luna martie, a fost prezent în luna aprilie in Cluj şi apoi, în luna iunie, la Timişoara. „Consider că prima Universitate Agricolă a României, cea din Iaşi, este, pînă în prezent, cea mai implicată în biotehnologie”, a declarat Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociației Profesionale Agrobiotechrom. Scopul conferinţelor este de a promova biotehnologia prin prezentarea efectelor ei în rîndul organismelor modificate genetic şi rezultatul lor în practică. În Europa sînt o serie de plante care sînt aprobate pentru import, dar nu şi pentru cultivare. În momentul de faţă, în Uniunea Europeană se cultivă doar porumb modificat genetic, pe suprafeţe foarte restrânse. Există în lume mai multe tipuri de plante modificate genetic, printre care si orezul auriu, care nu este făcut de companii, ci de universităţi.

Cei 17 studenţi care au participat sînt înscrişi la Facultatea de Biotehnologie, Agricultură, Horticultură și Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București. „Studenţii au fost aleşi de către decanii facultăţilor, în funcţie de rezultatele academice excepţionale şi de interesul pe care l-au arătat în ceea ce priveşte domeniul biotehnologiilor”, a spus directorul executiv al Asociației Profesionale Agrobiotechrom, Nicolae Hristea.

Evenimentul se află la a IV-a ediţie și este organizat de Asociația Profesională Agrobiotechrom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, USAMV Iași și USAMV București.

de Lăcrămioara MOCANU