Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Interdisciplinare și Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iaşi, organizează marți, 13 aprilie, ediția a VII-a a Colocviului Naţional „Biografie-Prosopografie-Genealogie. Discuţii de metodologie şi studii de caz din antichitate şi până în prezent”. Acesta va avea loc în mediul on-line, pe platforma Zoom, începînd cu ora 8.50. Evenimentul este dedicat atît specialiștilor, cît și studenților, în special celor de la Facultatea de Istorie. Printre cercetătorii din domeniu care vor participa la eveniment se numără Florian Matei-Popescu, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, CS III dr. Iulia Dumitrache, din cadrul Departamentului de Cercetare al Facultăţii de Istorie Iași, Rada Varga, cercetător junior la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Piso, specialist în istorie și arheologie română și Alexander Rubel, de la Institutul de Arheologie din Iași.

„Colocviul este deja o tradiție, legată de unul dintre punctele tari ale cercetării de la Facultatea de Istorie Iași. Aceste studii de prosopografie și genealogie reprezintă o marcă a profesorilor și cercetătorilor de la această facultate. Pe baza unor astfel de studii s-au scris cărți și s-au cîștigat proiecte. Ca scop pe termen mediu, ne propunem publicarea în diferite reviste a rezultatelor obținute”, a declarat prof. univ. dr. Lucreţiu Mihailescu-Bîrliba, decanul Facultății de Istorie a UAIC, principalul organizator al evenimentului.

În cadrul colocviului, vor fi prezentate numeroase texte, unele din perioada medievală, care abordează teme grupate pe perioade istorice, printre care legăturile de familie, relațiile de rudenie, traseele profesionale ale oamenilor, la nivel individual sau de grup, din Antichitate și pînă în prezent. Studierea acestor genealogii indică fenomene istorice legate de mobilitatea oamenilor, opțiunile lor politice, legături economice care se creează între diferite grupuri, alianțe de natură politică.

Colocviul Naţional „Biografie-Prosopografie-Genealogie. Discuţii de metodologie şi studii de caz din antichitate şi până în prezent” are loc o dată la doi ani, iar prima ediție a fost organizată în anul 2009. În anul 2012, acesta s-a desfășurat ca secţiune în cadrul celui de-al XVI-lea Congres Naţional de Genealogie şi Heraldică. Comunicările de la toate edițiile colocviului au fost publicate, de cele mai multe ori, în paginile unor reviste, ca secțiuni speciale.

Sursă foto: www. culturainiasi.ro