Departamentul de Geografie al Facultății de Geografie și Geologie de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași organizează pe 24 octombrie 2020 cea de-a 40-a ediție a Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”. Conferința de deschidere și lucrările seminarului vor avea loc online, între orele 9.45-17.50, pe platforma CISCO WEBEX.

Seminarul cuprinde cîteva secțiuni tematice: Geomorfologie și pedologie; Riscuri climatice și Gestiunea resurselor de apă; Geografie regională și a mediului; Turism, patrimoniu și biodiversitate; Geografia așezărilor; Geografia populației; Geografia economică; Geopolitica; Didactica geografiei; Identitate Teritorială și Dezvoltare; Dezvoltare locală durabilă, inovare socială și reziliență teritorială; Teritoriile viticole în timpul globalizării: abordări spațiale, peisagistice.

„Lucrările Seminarului Geografic «Dimitrie Cantemir» reprezintă un eveniment de tradiție al Departamentului de Geografie al Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. În acest an, lucrările au ajuns la cea de-a XL-a ediție și tratează tematici de geografie fizică: procese geomorfologice actuale și pedologice, riscuri climatice și managementul resurselor de apă și de geografie umană, probleme sociale, economice, de turism și biodiversitate”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Minea, secretar al comitetului de organizare.

Pe lîngă secțiunile tematice, seminarul are și trei sesiuni speciale: „Identitate și dezvoltare teritorială”, „Dezvoltare locală durabilă, inovare socială și reziliență teritorială”, „Teritoriile viticole și vinicole în globalizare: abordări spațiale, peisagistice și ale părților interesate”, ultima fiind coordonată de profesorul universitar François Legouy, de la Université Paris 8, Franța.

Ultima parte din programul evenimentului este dedicată workshop-ului cu tematica „Județul Neamț- Master Plan de Turism – Instrumente pentru dezvoltarea unei destinații sustenabile”, moderat de lector univ. dr. Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie și de asist. univ. dr. Lucian Ionuț Roșu. Atelierul se bazează pe rezultatele obținute de echipa de cercetare a Facultății și propune identificarea unor instrumente de lucru pentru actorii teritoriali din turism pentru a dezvolta durabil destinația Neamț.

La ediția de anul acesta s-au înscris 120 de participanți, iar la dezbateri vor participa și invitați din Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Rusia, India, Italia, Republica Moldova.

Seminarul a fost organizat pentru prima dată în cadrul Societăţii Geografice „Dimitrie Cantemir”, înființată în anul 1930, concomitent cu crearea filialei ieșene de geografie a Academiei Române. Lucrările seminarului au fost publicate pentru prima dată în volum în 1937, revista  „Lucrările seminarului geografic «Dimitrie Cantemir»” continuînd să apară și astăzi.

Sursă foto: www.facebook.com