Ieri, 23 octombrie a. c. au avut loc manifestarile prilejuite de organizarea celui de-al 55-lea Simpozion Iinternational la Facultatea de Agricultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, din Iasi.

La ora 10:00, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu” din incinta USAMV, in cadrul deschiderii festive, a luat cuvant rectorul universitatii, prof. univ dr. Vasile Vintu, care a precizat ca invatamantul agronomic, in general, si cel iesean, in special, se afla pe traiectorii ferme ce nu pot conduce decat spre dezvoltare. De asemenea, acesta a dorit sa aduca un omagiu tuturor celor care, in decursul celor 100 de ani de munca neintrerupta didactica si stiintifica, au ajutat ca universitatea sa ajunga la ceea ce este astazi, explicand: „fara cercetarile predecesorilor nostri nu am fi putut sa ajungem la nivelul actual si multe din realizarile noastre nu ar fi fost posibile fara contributia pe care au adus-o”.

Vasile Vintu a mai adaugat ca desi „simpozionul isi are radacinile in anii sumbri si dificili ai proletariatului”, acest lucru nu a impiedicat organizarea sa in fiecare an, iar acum, „200 de specialisti fac schimb de idei si informatii, leaga prietenii si prezinta si promoveaza cele mai actuale rezultate ale cercetarii, dezvoltarii si inovatiei”.

Dupa expunerea facuta de rectorul Universitatii a urmat prezentarea lucrarii „PAC spre 2020”, un studiu de caz ce pune sub lupa tranzitia de la modelul istoric catre modelul regional, prezentat de prof. univ. dr. Philippe Burny de la Universitatea din Liege, Belgia. Decanul Facultatii de Agricultura, prof. univ. dr. Teodor Robu a precizat ca aceasta cercetare „este de mare actualitate avand in vedere ca ne asteapta perioada 2014-2020, cand politica agricola romana va avea o traiectorie usor diferita”.

In cadrul aceluiasi simpozion prof. univ. dr. Emilian Merce de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca a prezentat proiectia intitulata „Precaritatea fondului edilitar (urbanistic) al satului romanesc interbelic”. Acesta a explicat ca o redresare a conditiei actuale a satului este aproape imposibila pentru ca „noi romanii n-am avut putinta si nici vocatia modernizarii structurilor sociale” si „a repara carul cu oale sparte este extreme de greu”.

Seara s-a incheiat cu prezentarea primelor referate incadrate in cele patru sectiuni: Cercetari fundamentale; Solul, apa si protectia mediului; Tehnologii agricole si Stiinte economice si umaniste, dupa care a urmat masa festiva data in onoarea invitatilor de la ora 19:30, „La Castel”.

Manifestarile dedicate implinirii a 100 de ani de invatamant superior agronomic la Iasi continua miercuri cu workshop-ul intitulat „Cercetaresi inovare in agricultura” si joi cu decernarea titlurilor Doctor Honorius Causa si cu dezvelirea unor statui si busturi commemorative.

Iuliana Toma