Luni, 3 martie a.c., a avut loc în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIași) deschiderea festivalului Microsoft TechFest 2014, destinat tinerilor pasionați de tehnologie. Evenimentul intitulat Windows Platform Stage a început la ora 15.00, iar pe parcursul a patru ore, reprezentanții Microsoft din România au discutat despre resursele pe care compania le oferă studenților, punctînd posibilitățile de dezvoltare profesională prin intermediul programelor propuse de aceasta.Manifestările vor continua și pe 4 martie, a.c., cu o sesiune de training. În zilele următoare, festivalul se va derula în Sibiu, București, Timișoara și Cluj Napoca.

Convorbirile au fost organizate tematic, prin intermediul a patru secțiuni: resurse din partea Microsoft România cu privire la posibilitățile de angajare și antreprenoriat; aplicații pentru smartphone și tablete; back-end in cloud pentru aplicații moderne; administrarea serverelor și a centrelor de date.

Studenția începe direct cu performanța

Evenimentul a demarat prin discursul unuia dintre reprezentanții companiei Microsoft, care a ținut să menționeze că „am venit astăzi, în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta felul cum a evoluat Windows-ul pe diferite ecrane. Vreau să vă vorbesc despre Office și Windows Cloud, dar mai ales despre oportunitățile de angajare și dezvoltare în domeniul Tehnologiei pe care firma Microsoft le-o oferă studenților ieșeni”.

La eveniment a fost prezent și decanul Facultății de Electronică de la TUIași, prof. univ. Bogdan Ion, care a subliniat importanța interesului manifestat de către tineri pentru tehnologie: „Sperăm ca în urma acestui eveniment, relația dintre studenți și compania Microsoft să fie una de colaborare și în viitor”.

Simona Adam, coordonatoarea și persoana de legătură care face posibilă relația dintre studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și angajații Microsoft, a prezentat publicului misiunea companiei, precum și posibilitățile de dezvoltare profesională destinate tinerilor întegrați în sistemul academic. „Oportunitățile pe care Microsoft România le oferă studenților pasionați de tehnologie țin în principal de internshipuri plătite și joburi în România care pot să îi ajute pe doritori să se afirme în domeniu și mai ales să-și facă o carieră în tehnologie. Pe lîngă acestea mai putem menționa despre câteva platforme specifice firmei noastre: DreamSpark care oferă atît profesorilor, cît și studenților, tool-uri gratuite și complete de dezvoltare ale profesioniștilor folosite și de mari instituții europene, Microsoft Virtual Academy care conferă sesiuni de training și learning gratuit, Bizspark care asigură tehnologii performante pentru viitorii antreprenori și nu în ultimul rînd Azura, o platformă care îți permite să construiești și să manageriezi aplicații Microsoft de oriunde te-ai aflat.” Aceasta a mai precizat că cei care sunt interesați de o carieră în domeniu se pot interesa de locurile și funcțiile disponibile din București și Timișoara și pot aplica pe viitor la una dintre ele.

Voluntariatul IT înseamnă pregătire în timp real

Prezentările au fost susținute atât de reprezentanții companiei, cât și de echipa de studenți parteneri ai Microsoft din Iași, care desfășoară momentan o sesiune de traininguri pentru studenți, în vederea aprofundării cunoștințelor în domeniu. A fost prezentată, astfel, asociația Microsoft Student Partners (MSP), care are în componență atît studenți, cît și angajați de la compania Microsoft și se ocupă, în special, de voluntarii care își doresc să lucreze în domeniu.

Adrian Bulat, coordonatorul asociației Microsoft Student Partners din partea TUIași a explicat că „MSP reprezintă un program de învățare continuă și de dezvoltare accelerată în domeniul academic. În România există peste 100 de persoane implicate, iar la nivel mondial sunt 3500 de reprezentanți. Ca echipă, avem ceva în comun – pasiunea pentru tehnologie. Anul acesta, desfășurăm în perioada martie-mai un laborator de pregătire a studenților. În urma definitivării cursurilor, aceștia vor susține un examen și vor primi un certificat care atestă experiența dobîndită pe parcurs.”

Reprezentații Microsoft au adus în atenția celor prezenți și faptul că în unul din cele două sedii din țară vor fi disponibile locuri de muncă pentru studenții absolvenți. „În cadrul Global Business Support, compania pune accent pe consultanță, însă posibilitățile sunt variate. Microsoft este axat în România și pe domeniul de marketing și antreprenoriat, iar cei care își doresc pot obține finanțare pentru proiectele lor și pentru implementarea acestora”, a menționat Simona Adam, coordonat al programului Microsoft Student Partners din România.

Anul acesta, Iașul a fost primul oraș din țară în care s-a derulat festivalul Microsoft TechFest , urmînd ca în zilele următoare programul să continue în Sibiu, București, Timișoara și Cluj Napoca. Microsoft TechFest Iași continuă și pe data de 4 martie, atunci când se va desfășura o sesiune de training pe tema dezvoltării aplicațiilor pentru Windows 8 și Windows Phone, precum și Imagine Cup, o sesiune dedicată concursului internațional de tehnologie a cărui finală va avea loc anul acesta în Seattle.

Alexandru Calotă

Alina Agafiței

Sursă foto: www.microsoft.com