Azi, Editura Polirom și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (UAIC) au organizat o conferinţă dedicată scriitorului şi monahului Nicolae Steinhardt, cu scopul de a prezenta seria de 16 cărţi ale autorului editate de Polirom şi Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia. Evenimentul a avut loc de la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” de la UAIC.

Gazdele evenimentului au fost pr. Constantin Sturzu, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, arh. Macarie Motogna, reprezentant al Mănăstirii „Sfînta Ana” de la Rohia, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere a UAIC, conf. univ. dr. Florin Roatiş, de la Facultatea de Litere din Baia Mare, conf. univ. dr. George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere a Universității București şi moderatorul discuţiei Adrian Şerban, director editorial la Polirom. Toţi aceşti invitaţii fac parte din consiliul redacţional al seriei de volume semnate de Nicolae Steinhardt.

Subiectul întîlnirii a fost personalitatea complexă şi opera vastă a scriitorului care a devenit accesibilă cititorilor prin cele 16 cărţi editate de Polirom. Fiecare invitat a încercat să surprindă o altă latură a omului de cultură, aducînd diverse exemple – de la date biografice şi situaţii de viaţă, pîna la citate preferate din opera acestuia. „Citindu-l pe Steinhardt învăţăm că atît literatura, cît şi cultura sînt forme ale cunoaşterii. Învăţăm să fim mai buni, mai toleranţi”, a afirmat prof. univ. dr. Antonio Patraş.

Pe parcursul întîlnirii a fost adusă în discuţie şi activitatea publicistică a lui Nicolae Steinhardt, conf. univ. dr. Florin Roatiş subliniind că scriitorul ar fi publicat opt texte în „Opinia Studenţească” de la Iaşi, pe vremea cînd revista era condusă de lect. univ. dr. Valeriu Gherghel de la Facultatea de Filosofie a UAIC.

Cele 16 cărţi din integrala Nicolae Steinhardt, printre care se numără titluri ca „Jurnalul Fericirii” (două ediţii), „Dăruind vei dobîndi” şi „În genul… tinerilor”, vor fi completate cu alte cîteva cărţi, estimîndu-se că, la final, acestă colecţie va număra 22 de volume.

După conferință, participanţii au avut posibilitatea de a cumpăra la reducere oricare dintre cele 16 cărţi prezentate.

Partenerii evenimentului au fost Mitropolia Moldovei şi Bucovina, Seminarul Teologic Ortodox „Sfîntul Vasile cel Mare” din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Facultatea de Litere de la UAIC.