Marți, 4 martie a.c., la Universitatea Tehnică „Gheroghe Asachi” din Iași a fost susținută conferința intitulată „Mass effects in demand for transport systems: examples and modelling approaches” („Efecte globale întîlnite în cererea de sisteme de transport: exemple și abordări în generarea de modele”). Evenimentul organizat în colaborare cu Kyoto University din Japonia a început la ora 12:00 și a avut loc în Sala 0.1R de la Facultatea de Construcții și Instalații.

Prelegerile susținute au descris nivelul actual de dezvoltare a infrastructurii rețelelor de drumuri, precum și modalitățile prin care acestea pot fi modificate și dezvoltate atît din punct de vedere al designului, cît și al durabilității. De asemenea, s-a vorbit despre elementele care asigură cea mai bună funcționalitate a proiectelor demarate în acest domeniu.

Cuvintele de început au aparținut prof. dr. ing. Gabriela Atanasiu care a explicat că „Kyoto University se află în top zece universități din lume și suntem fericiți că îi avem ca parteneri. Ne bucurăm că am întreținut cu succes bunele relații pe care le avem cu ei și pentru faptul că am reușit și în acest an să îi aducem la Iași pentru o nouă conferință”.

Căile rutiere și starea de bine a populației

Prof. dr. Jan-Dirk Schmoeker de la Departamentul de Management Urban al Universității Kyoto din Japonia a precizat că tema principală a conferinței este planificarea urbană și analiza rețelelor de transport. „Această temă are la bază un proiect de dezvoltare inteligentă, vastă îmbinată cu metodologii experimentate intens, special realizate pentru un management și un design mai evoluat al infrastructurii drumurilor. Scopul nostru este acela de a promova cunoștințele necesare populației cu privire la rețelele de transport, pentru că împreună am reuși mai ușor să creăm comfort și un spațiu mai sigur atît pentru mijloacele de transport, cît și pentru locuitori. Dacă acest lucru va fi implementat cu succes, orașele vor deveni mai dezvoltate, iar infrastructura drumurilor va fi mai durabilă”, a explicat acesta.

Conform prof. dr. Jan-Dirk Schmoeker, o planificare urbană mai bună și o dezvoltare serioasă a rețelelor de transport public ar aduce schimbări pozitive în rîndul populației. Astfel, oamenii ar avea un acces mai larg către produse, mărfuri, servicii și, în general, s-ar afla într-o interacțiune fluidă cu cei din jurul lor. Cele cinci elemente esențiale care trebuie, așadar, să constituie standardele de plecare ale oricărui proiect în acest domeniu, sînt: calitate, eficiență, siguranță, durabilitate și accesibilitate.
O altă problemă majoră menționată în cadrul conferinței a fost supraaglomerarea tramvaielor sau autobuzelor. În opinia prof. dr. Jan-Dirk Schmoeker, soluția constă în adoptarea unei noi și complexe strategii rutiere.
Conferința face parte din cadrul proiectului european ROADERS – ERA NET – Concert Japan ” Road Networks for Earthquake Resilient Societies la care participă și România.

sursa foto: http://latsis2012.epfl.ch/