Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a gazduit astazi, 29 octombrie, in cadrul „Zilelor Universitatii”, doua simpozioane stiintifice nationale (SSN), „Grigore Cobalcescu” si SSN „Mircea Savul”. Simpozionele, organizate de Facultatea de Geografie si Geologie, au debutat la ora 9.00 si s-au desfasurat in doua sali din corpul B al UAIC.

In intervalul 9.05 – 16.30, comunicarile au avut loc in Amfiteatrul „Grigore Cobalcescu” (B6), iar in intervalul 10.30-17.00, sesiunea de prezentari s-a desfasurat in sala B570. La eveniment au participat peste 90 de conferentiari si cercetatori.

„Simpozionul National «Grigore Cobalcescu» este organizat de institutia noastra de peste 100 de ani, in timp ce Simpozionul „Mircea Savul”, dedicat specializarii de Geochimie, unic in Romania, este relativ nou,in sensul ca specializarea Geologie exista din 1863, in timp ce Geochimia a fost infiintata in 1964, desfiintata in 1972 si reinfiintata in 1990″, a declarat conf. dr. Nicolae Buzgar al Facultatii de Geografie si Geologie.

In sectiunea „Mineralogie – Petrologie – Geochimie” s-au dezbaut diverse problematici legate de exploatarea zacamintelor minerale din diferite zone ale tarii, s-a discutat despre efectele pe care poluarea le produce asupra mediului, despre exploatarile miniere din zona Harghitei (districtul Balan si Valea Minei), precum si despre efectele metalelor grele in solurile viticole din zona Husi.

Fondurile pentru cercetare, un cerc vicios

Un alt punct important al discutiilor a fost situatia fondurilor de care au nevoie cercetatorii pentru a-si derula studiile. In contextul in care unii dintre cercetatorii prezenti au ridicat aceasta chestiune, prof. univ.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie, a tinut sa clarifice cateva aspect legate de lipsa banilor pentru proiecte.

„Problema fondurilor poate fi legata anecdotic de episodul dintre Michelangelo si Papa, cu privire la construirea Capelei Sixtine. De fiecare data cand Papa intreba cand are de gand artisul sa termine lucrarea, Michelangelo ii raspundea printr-o alta intrebare «Cand imi dai banii?». Acelasi lucru se produce si la noi, fara sa avem rezultate concrete nu putem primi bani. Este un cerc vicios care nu a fost rupt inca”, a explicat decanul Facultatii de Geografie si Geologie.

In primele doua ore ale sesiunii de dupa-amiaza, discutia s-a axat pe problema haldelor sterile rezultate in urma exploatarilor miniere, dar si a apei riziduale din mina care se varsa in raul Olt, fara alte masuri de precautie. „Haldele de pe Valea Minei care s-au disipat din cauza precipitatiilor au dat o culoare brun-rosiatica afluentilor Oltului, iar cele de pe valea lui prezinta niste adancimi uimitoare, formand niste ravene. Prin acestea, zona ar putea fi un important obictiv turistic „, a adaugat cercetatoarea Ramona Nimirciag.

Dezbaterile au continuat pana in jurul orei 16.00 si au fost insotite de prezentari Power Point.

Adriana Danila

Giorgiana Astefanei