Astazi, 25 aprilie a.c., a avut loc prima parte a simpozionului stiintific international intitulat „Zootehnia Moderna- Strategii, oportunitati si performante europene”, organizat de Facultatea de Zootehnie, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad”, Iasi (USAMV). Simpozionul se afla la a 56–a editie si se desfasoara pe parcursul a doua zile, de astazi si pana vineri, 26 aprile a.c. Festivitatile de deschidere au avut loc in Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, incepand cu ora 10.00.

La manifestare a luat cuvantul decanul Facultatii de Zootehnie de la USAMV, prof. univ. dr. Benone Pasarin: „Aceasta editie a simpozionului are, anul acesta, o importanta deosebita pentru ca se implinesc 130 de ani de la nasterea lui Avicola Cardas, cel care a creat invatamantul zootehnic din Moldova. In semn de pretuire fata de eminentul profesor, am hotarat ca lucrarile stiintifice sa se desfasoare sub egida numelui dansului.Totodata, consideram un mare castig faptul ca, alaturi de noi, avem parteneri din 12 tari pentru ca experienta celorlalti ne poate ajuta sa evitam repetarea unor agreseli si sa facem, cu adevarat, un pas inainte”.

In continuare a vorbit rectorul USAMV, prof. dr. Vasile Vintu, care a amintit faptul ca „stiinta si tehnologiile de varf joaca un rol important in dezvoltarea societatii si constituie parghia principala in progresul oricarui domeniu”. Rectorul a explicat astfel, necesitatea existentei unui eveniment care marcheaza si pune sub lupa cele mai noi descoperiri stiintifice din domeniul agricol.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, prezent la eveniment, a precizat ca dupa fabricarea de masini si IT, agricultura si tehnologiile moderne care vizeaza dezvoltarea acestui domeniu sunt principalul mijloc de a aduce noi bani la bugetul local.

Tot astazi a avut loc, in cadrul simpozionului, lansarea volumului „Mycotoxins quo vadis? Why Feed Additives”, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Vacaru-Opris.La evenimentul de astazi au fost prezentate 70 de lucrari stiintifice, urmand ca maine sa fie prezentate alte 21 de lucrari. Acestea vor fi incluse in volumul Lucrari Stiintifice- seria Zootehnie, cotat CNCSIS B+.

Iuliana Toma