Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează sîmbătă, 31 octombrie, Simpozionul Științific ,,Grigore Cobălcescu”, manifestare aflată la cea de-a 59-a ediție. Evenimentul va avea loc online, între orele 9.00-14.00, pe platforma CISCO WEBEX.

La dezbateri vor lua parte 34 invitați, atît de la unele universități (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași, Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești) și instituții de profil (Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț și Muzeul ,,Vasile Pîrvan” din Bârlad), cît și de la instituții din străinătate, precum Institutul de Geologie și Seismologie din Chișinău, Republica Moldova, Nature Research Center din Vilnius, Lituania, CGC Robertson Llandudno din North Wales, Marea Britanie.

„Simpozionul este o manifestare științifică de tradiție, care se desfășoară la Departamentul de Geologie, avînd tematici diverse din domeniile Paleontologiei, Stratigrafiei, Sedimentologiei, Hidrogeologiei, Geologiei economice, Istoriei științelor geologice, Geologiei structurale. Manifestarea științifică din 1962 poate fi considerată prima ediție a simpozionului. De atunci, în fiecare an au fost susținute comunicări în cadrul unor reuniuni științifice care nu au avut întotdeauna denumirea formală de Simpozionul Științific «Grigore Cobălcescu», dar au păstrat același format”, a declarat conf. univ. dr. Viorel Ionesi, de la Facultatea de Geografie și Geologie.

Numărul mai redus de participanți de anul acesta a permis organizarea unei singure secțiuni tematice, așa că sesiunea de postere nu va mai avea loc. Lucrările înscrise și susținute la acest simpozion vor fi publicate integral în analele Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, seria Geologie.

Această manifestare științifică a obținut un caracter mai formal după cel de-al doilea Război Mondial, fiind organizată anual în cadrul Zilelor Universității. În 1962, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la publicarea primei lucrări de geologie în limba română, intitulată „Calcariul de la Repedea”, simpozionul a fost dedicat, pentru prima dată, unei personalități – Grigore Cobălcescu, creatorul Școlii românești de geologie.

Simpozionul Național ,,Grigore Cobălcescu” este unul dintre cele peste 40 de evenimente organizate în cadrul Zilelor Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, ediție care anul acesta a marcat și împlinirea a 160 de ani de învățămînt superior modern în România.

Sursă foto: geology.uaic.ro