În 29 octombrie, 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) vor participa la marea finală HeartHackton, desfășurată în orașul Dallas din Statele Unite ale Americii. Este pentru primă dată când o echipa de studenți mediciniști din Iași se califică în finala acestei competiții.

HeartHackton este competiția mondială studențească pentru realizarea unei inimi artificiale și se desfășoară pe parcursul unui an. Proiectul ieșenilor se numește „Mavis Artificial Heart” și este coordonat de Alexandru Pleșoianu, doctor în medicină, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al UMF Iași.

Studenții au petrecut peste 12 ore pe zi în laboratorul Centrului de Inovare – MAVIS, iar de curînd au finalizat prototipul funcțional și testele hidraulice. Inima din titan va fi încărcată wireless, iar pompa îi va asigura fluxul continuu. Pe lîngă asta, durabilitatea va fi 100 de ani, fața de cea actuală, cu durabilitate de 6 luni.

„Studenții au prezentat stadiul de dezvoltare a unei inimi artificiale inovatoare, mai durabile, cu efecte secundare mai puține. Adresabilitate este mai mare față de ce exista acum. Scopul este de a aduce contribuții din partea studenților la dezvoltarea viitoarelor inimi artificiale”, a declarat Alexandru Pleșoianu.

Studenții ieșeni urmează să realizeze o inimă artificială, pe care o vor testa împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.

Alături de echipa MAVIS s-au mai calificat în marea finală alte șapte echipe din SUA, Australia, Egipt, Marea Britanie, Suedia și Noua Zeelandă.

HeartHackton este o competiție mondială studențească și este organizată de Monash Young MedTech Innovators (Australia) și susținută de International Society for Mechanical Circulatory Support.

Sursă foto: www.idei.adservio.ro