Cercul de Istorie Veche şi Arheologie împreună cu Centrul de Studii Clasice şi Creştine au organizat joi, 12 noiembrie, de la ora 18.00, o şedinţă de comunicări pe tema arheologiei. Conferinţa a avut loc în sala H1 a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde au participat aproximativ 30 de persoane, studenţi şi profesori.

În prima parte a discuţiei, studenta la Universitatea din Zagreb, Cristina Nica, a prezentat experienţa pe care a avut-o în Campania de săpături arheologice din aşezarea aurignaciană de la Breitenbach din Germania.

A prezentat istoria acestor cercetări şi pe iniţiatorul lor, Niklas Nikasson, care şi-a desfăşurat lucrările în perioada 1925-1927. Noutatea pe care a adus-o echipa de la Breitenbach anul acesta a fost de a implementa un program prin proiectul „structure for motion”, cu ajutorul căruia să se poată face o imagine 3D a şantierului în lucru. Totodată, studenta a prezentat şi modul lor de lucru, interacţiunea cu studenţii străini şi timpul liber pe care şi l-a petrecut alături de ei.

„A fost prima oară cînd am participat. Am găsit anunţul pe Facebook şi am aplicat cu CV fără examen de limbă. Cel mai greu mi s-a părut găsirea oportunității, cum găseşti şantierul unde poţi pleca. În primul rînd trebuie să îl alegi pe acela unde îţi poţi permite să te duci, adică să îţi ofere cazare şi mîncare, dacă nu şi un salariu”, a spus Cristina Nica.

În a doua parte a discuţiei, George Ivaşcu, student în anul al II-lea la master, Arheologie, civilizaţie şi artă antică, de la Facultatea de Istorie, a făcut o prezentare a cărţii lui Cristian Olariu, „Lumea romană şi barbaricum în Antichitatea tîrzie. Confruntare şi metamorfoză”. A analizat cartea atît din punct de vedere tematic, cît şi din punct de vedere al conţinutului, a făcut o prezentare a activităţii autorului, iar în partea de final a prezentat unele minusuri ale culegerilor.

„Nu putem trece cu vedere unele scăpări în ceea ce priveşte tehnica redactării ştiinţifice care a fost mai mult din cauza editorilor decît din cauza autorului. Notele de subsol, greşeli de spaţiere, utilizarea neadecvată a prepoziţiei «pentru» în forma prescurtată, redactarea inconsecventă a numelui autorilor şi a citării izvoarelor. Toate denotă o anumită grabă a îngrijitorilor volumului”, a spus studentul.

În finalul şedinţei au fost adresate întrebări celor doi studenţi despre cum a fost experienţa din Germania, iar prof. univ. dr. Nelu Zugravu, director al Centrului de Studii Clasice şi Creştine, a făcut aprecieri asupra prezentării lui George Ivaşcu, legîndu-se de limbajului adecvat și spiritului critic al acestuia.

de Claudia Vasiliță