Aproximativ 200 de persoane au fost prezente vineri, 26 aprilie 2018, la conferința antropologului prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, care a vorbit despre evoluția corpului omenesc. Evenimentul a avut loc în Aula „George Emil Palade” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Dr. Richard Constantinescu a vorbit în debutul evenimentului despre activitatea invitatului, enumerînd cîteva titluri ale acestuia, precum „Antropologia”, „Fascinația diferenței” sau „Socio hai-hui prin arhipeleagul România”. A urmat apoi un colaj din cîteva interviuri televizate cu Vintilă Mihăilescu, într-una dintre secvențe acesta descriindu-și meseria. „Sînt psiholog, sociolog și antropolog. Dacă ai o problemă cu tine, te faci psiholog; dacă ai o problemă cu societatea, te faci sociolog, iar dacă ai o problemă cu amîndouă, te faci antropolog. De aceea m-am făcut antropolog”.

Invitatul a vorbit despre evoluția corpului ca entitate de la „societăți primitive” și pînă în prezent, prezentînd și viziunea religioasă asupra acestuia în diferite societăți, greci, indieni, chinezi. Antropologul a dorit să evidențieze și relația dintre biologic și cultural, spunînd că „ceea ce numim corp nu este nici doar biologic și nici doar cultural, deoarece este foarte greu să facem această despărțire”.

Vintilă Mihăilescu a trecut în revistă anumite ritualuri, precum piercing-ul sau tatuajele, la care este sau era supus corpul uman pentru a marca trecerea de la copil la adult, subliniind că „adolescența este o invenție a secolui XVII-XVIII” și faptul că aceste modificări se aduc corpului pentru înfrumusețare (de la mutilări corporale ritualice și normative la mutilări corporale estetice și elective).

A fost atins și subiectului apariției civilizației sau dresării corpului odată cu umanismul, corpul devenind un proiect de transformare sau înfrumusețare (ideea de corp perfect).

Evenimentul face parte din seria Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Sursă foto: Facebook UMF Iași