Circa 40 de studenţi şi profesori universitari au participat joi, 7 martie 2019, începînd cu ora 9.00, în sala H1 a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, la dezbaterea intitulată „România multiculturală. Germanii”. Evenimentul, organizat de Centrul de Istorie a secolului XX, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, a marcat centenarul aderării coloniștilor germani la unirea Basarabiei cu România.

În deschiderea manifestării au luat cuvîntul prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie, şi prof. univ. dr. Alexander Rubel, directorul Institutului de Arheologie din Iaşi. Primăria Municipiului Iaşi a fost reprezentată de prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar.

„Vom continua o serie de dezbateri în parteneriat cu Facultate de Istorie de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, întrucît noi considerăm că oferim doar cadrul necesar astfel încît specialiștii să poată pune în discuție toate temele pe care le-am programat”, a subliniat prof. univ. dr. Daniel Şandru.

Dezbaterea a fost împărţită pe două secțiuni. Prima parte, „Germanii din Basarabia şi istoria lor”, a fost moderată de conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană. În cadrul acestei secţiuni au susținut prelegeri cercetătorul Vasile Ciobanu, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, dar și prof. univ. dr. Lucian Leuştean de la Facultatea de Istorie din Iași. Acesta din urmă a prezentat sinteza unei teze intitulată „Minoritatea maghiară şi cea evreiască – poziţii şi atitudini faţă de Marea Unire”.
Ultima prelegere din această această secțiune a fost susţinută de cercetătorul Bogdan Schipor, de la Institutul de Istorie „A.D Xenopol” din Iaşi. Acesta a adus în discuţie aspecte privind drama dezrădăcinării şi repatrierea germanilor din teritoriile româneşti în anul 1940.

Cea de-a doua secţiune, „România Mare: deziderate şi realităţi”, a fost moderată de conf. univ. dr. Ionuț Nistor. Printre cei care au susținut prezentări s-au numărat istoricul Ovidiu Buruiană și cercetătorul Cătălin Botoşineanu, de la Arhivele Naţionale ale României, Filiala Iaşi.
În cadrul acestei secțiuni ar fi trebuit să participe și Ion Varta, directorul general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, care, însă, nu a putut fi prezent din cauza situației politice de la Chișinău.
„Suntem direct afectați de ceea ce se întîmplă la Chișinău, în sensul că domnul Ion Varta, unul din comunicatorii acestei dezbateri, nu poate fi astăzi alături de noi din motive obiective. Pur și simplu i s-a sugerat de către noua putere că prezența dumnealui la o manifestație unionistă, la Iași, nu va fi cel mai bun lucru pentru statul basarabean”, a declarat conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană.

Dezbaterea „România multiculturală. Germanii” face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, care se desfășoară în perioada 2017-2020.
Centrul de Istorie a Secolului XX ( CIS-20) este format din reunirea secţiunii de istorie contemporană din cadrul Centrului de Istorie a Relaţiilor Internaţionale (CIRI) al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cu Grupul de specialişti în istoria românească a secolului XX din cadrul aceleiaşi facultăţi. CIS-20 moşteneşte de la CIRI şi continuă activitatea privitoare la istoria internaţională de după 1918.