Luni, 26 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a avut loc ceremonia aniversară „Dies Academici”. În cadrul festivității, prima universitate românească a celebrat, alături de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), 160 de ani de la înființare. La eveniment au participat fizic toți rectorii celor cinci universități publice ieșene, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, iar prin videoconferință au luat parte și prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, și rectorii universităților partenere. Ceremonia a putut fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a UAIC.

Ceremonia a fost deschisă de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, și de  prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE, care au expus cîteva repere din istoria universităților pe care le reprezintă, făcînd o comparație cu prezenta organizare și evoluție a acestor instituții academice. De asemenea, au prezentat, în linii mari, oferta educațională a fiecărei universități.

„Se cuvine să menționăm cele trei facultăți fondatoare ale universității: Dreptul, Filosofia și Teologia, facultăți înființate în 1855. Astăzi, universitatea noastră are 15 facultăți, un institut de studii disciplinare, nouă stațiuni pentru practică studențească și cercetare științifică, 14 școli doctorale, 77 de specializări pentru licență și 110 de specializari pentru masterat”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a vorbit despre cele trei facultăți componente și  despre școala doctorală de la UNAGE. „Tot la 26 octombrie, în 1860, Alexandru Ioan Cuza aprobă și înființarea Școlii de Belle-Arte din Principatele Unite. În 2012 apare Facultatea de Arte Vizuale și Design. În prezent, cele trei mari direcții artistice sunt: Muzică, Arte Plastice și Teatru”, a precizat rectorul UNAGE.

Credit foto: facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

După referirile la trecutul și prezentul universităților pe care le coordonează, cei doi rectori și-au înmînat reciproc cîte o diplomă și cîte o medalie aniversară, care marchează momentul împlinirii a 160 de ani de atestare documentară pentru cele două instituții de învățămînt superior.

Au urmat discursurile celorlalți trei rectori ai universităților din Iași, cărora le-au fost, de asemenea, oferite diplome și medalii aniversare înfățișînd portretul fondatorilor și avînd siglele UAIC și UNAGE.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, și prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” au oferit, la rîndul lor, diplome de excelență și plachete de onoare celor două universități aniversate.

Ulterior, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a transmis un mesaj online, de apreciere pentru UAIC și UNAGE. „După contribuția adusă la recunoașterea internațională a învățămîntului românesc, a dezvoltării artei și culturii în România, am insistat ca diplomele de excelență să ajungă astăzi la Iași”, a spus profesorul Cîmpeanu. 

Mesaje de felicitare din partea universităților partenere

Alte mesaje de felicitare au transmis și reprezentanții universităților partenere ale UAIC și UNAGE – conf. univ. dr. Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Raimonda Markeviciene, Președinta Rețelei Utrecht, prof. univ. dr. Roman Petryshyn, rectorul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți și prof. univ. dr. hab. Otilia Dandara, președintele Senatului Universității de Stat din Moldova. Mesajul de binecuvîntare a anului universitar al ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost transmis de conf. univ. dr. Constantin Iulian Damian, directorul Departamentului de Teologie Ortodoxă de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”, iar prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE, a făcut o prezentare a Imnului Iașului Universitar, compus de prof. univ. dr. Viorel Munteanu.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, a devoalat public o surpriză. „La Romfilatelia, am dat la tipărit o lucrare filatelică care va ajunge la toate universitățile din România și în toate bibliotecile importante ale acestei țări și ale tuturor universităților asociate universităților ieșene. Vrem să amintim că România are un învățămînt superior secular, că are oameni de referință în istoria învățămîntului superior universal, dar și în prezent”, a subliniat Mihai Chirica. Primarul a acordat diplome aniversare celor două universități și a primit el însuși o diplomă și o medalie de la cei doi rectori.

Credit foto: facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

Între cei care au fost distinși cu diploma și medalia UAIC și UNAGE s-au numărat: Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învățămîntul superior în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, acad. Ioan Pop, președintele Academiei Române, foștii rectori ai UAIC și UNAGE, membrii actualelor Senate ale celor două universități, dar și decanii tuturor facultăților UAIC și UNAGE.

Tradiționalul moment al acordării bursei „Sfîntul Dumitru” nu a mai avut loc fizic în acest an.

Ediția 2020 a Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” a cuprins peste 40 de evenimente, desfășurate atît online, cît și fizic, unele organizate în parteneriat cu UNAGE –  a 44-a ediție a Expoziției „Flori de toamnă” de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, care poate fi vizitată pînă pe 15 noiembrie, vernisajul expoziției colective internaționale „Flowers” și spectacolul de muzică și coregrafie „EthnosincretIS”, ambele programate pentru marți, 27 octombrie.

Credit foto: uaic.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este prima instituție de învățămînt superior din România. A fost înființată la data de 26 octombrie 1860, fiind continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene de la Iași și a Academiei Mihăilene, creată de Gheorghe Asachi.

Universitatea București a fost a doua universitate întemeiată în România, în anul 1864, iar în 1919 a fost fondată Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj- Napoca.