Am ales Jurnalismul din greșeală. Nu mă gîndeam că pînă la urmă voi ajunge să finalizez această specializare și că, în viitorul apropiat, voi obține diploma de absolvent al Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cum am ajuns la această specializare?

Era vară, abia luasem bacalaureatul și mă gîndeam doar la un singur lucru – dacă să dau la o facultate sau să muncesc în străinătate. După cum se observă, am ales prima variantă și am ajuns aici. N-a fost prima opțiune, psihologia și teatrul m-au atras mai mult, dar, stînd pe fotoliul din bucătăria bunicii de la țară și scrolînd pagina de Facebook ore în șir am dat peste site-ul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Mi s-a părut tentant atunci să mă arunc într-un domeniu necunoscut. Și m-am aruncat, dar nu la București.

M-au ajutat informațiile deprinse în liceu?

În mare parte nu. Poate doar cunoștințele de limbă română. În rest, am învățat foarte multe lucruri noi și am dat peste cadre didactice de la care am avut ce învăța. Am făcut mai multă teorie, practică mai puțin; încă am dubii dacă a fost nevoie sau dacă am fost nevoiți să facem atîta teorie.

Mi-am făcut prieteni? Studenția este așa cum ne-o imaginăm în liceu?

Mi-am făcut o mînă de prieteni; acum nu știu dacă vom rămîne prieteni și după ce ne terminăm studiile, vom vedea. Studenția este așa cum mi-am imaginat-o în liceu. Eu am stat în chirie și n-am avut parte de beții studențești și de petrecerile de prin cămine, dar nu-mi pare rău. Așa am ajuns să supraviețuiesc celor trei ani și să mă concentrez mai bine pe studii.

Optimist și zîmbitor?

Chiar dacă viață îți dă cîte o palmă și te trezește la realitate, tu trebuie să ridici capul și să faci ce știi tu cel mai bine. După atîta timp petrecut la această facultate, am învățat să fiu răbdător, sincer și obiectiv. Urăsc cînd cineva se joacă cu timpul meu.

Ce o să fac după ce termin facultatea?

Dacă stau bine să mă gîndesc, aș lua o mică pauză, pentru un an, și aș construi un plan de urmat. Dar în momentul de față sînt nedumerit. Mă apasă regretul că se termină totul și că acești trei ani au trecut repede. Totodată, sînt și fericit că am mai finalizat o etapă din viața mea. Mai departe aș vrea să fac și un master în Publicitate și marketing, dar rămîne de văzut.

Ce îți transmit ție, viitorule student la Jurnalism?

Dacă nu ai ce face cu viața ta, poți să te înscrii la această specializare. Glumesc, desigur. Trebuie să te gîndești din timp dacă alegerea aceasta ți se potrivește și să accepți, pe parcurs, greutatea pusă pe umerii tăi, ca student. Poți să dormi la unele cursuri, dar ai grijă să nu stai pe telefon la anumite seminarii, cursuri practice sau laboratoare, că te mai alegi cu o știre de făcut. În rest, vin teme, proiecte, te plîngi că-s multe, dar tot le faci.

Jurnalismul este ca o ghicitoare. O vei descifra în timp