Bazat pe celebrul joc video cu acelasi nume, Printul Persiei: Nisipurile Timpului ne poarta in antichitate, unde un print persan se aliaza cu o printesa dintr-un imperiu rival pentru a impiedica sfarsitul lumii. Eroul principal al filmului este Dastan (Jake Gyllenhaal), fiul adoptiv al regelui persan Sharaman. Alaturi de fratii sai, Tus si Garsiv, ataca o cetate veche, plecand de la banuiala ca cetatenii acesteia i-ar ajuta pe dusmanii regatului persan cu arme. Dastan se distinge din aceste prime momente prin faptul ca nu asculta de ordine, face ce-l taie capul si se comporta total atipic unui print si mai degraba ca un strengar (lucru explicat in film prin originea sa, un orfan ce traia de pe o zi alta prin mahala pana cand il impresioneaza pe rege, care se decide sa-l adopte).

Actiunile celor trei printi nu vor fi fara urmari. In ciuda faptului ca reusesc sa invinga si sa ia pe sus printesa de o frumusete rapitoare, Tamina (Gemma Arterton), Sharaman nu este multumit de decizia lor de a ataca o cetate „sfanta” si pasnica, dat fiind ca nu se doveste in vreun fel ca ar exista vreun fel de arme pe acolo. De aici incolo implicarea lui Nizam (Ben Kingsley), fratele regelui, este din ce in ce mai evidenta, cel putin pentru public, mai putin pentru Dastan. Actiunea filmului se petrece in Persia, unde  printul Dastan se aliaza cu printesa Tamina sa lupte impotriva raului si sa protejeze un pumnal stravechi cu puteri magice. Pumnalul poate sparge firida in care sunt zidite Nisipurile Timpului – un cadou din partea zeilor care poate intoarce timpul si permite posesorului sa conduca lumea. Producatorul Jerry Bruckheimer a incercat sa insufle energia, stilul si ritmul seriei Piratii din Caraibe, laolalta cu o consistenta aparitie a supranaturalului. Productia a fost filmata timp de 100 de zile in Maroc si a beneficiat de aportul unei echipe impresionante de actori si personal. Unul dintre elementele de culise ale filmului este faptul ca au fost concepute peste 7.000 de costume, pentru care s-au adus materiale din nu mai putin de noua tari precum Turcia, Thailanda, Afghanistan, China, Malaezia, Marea Britanie, Franta, Italia si Maroc. De asemenea, echipele au creat pentru acest film peste 3500 de articole folosite in luptele din film. Unele dintre cele mai spectaculoase scene ale filmului sunt fara indoiala demonstratiile cu salturi si acrobatii care sfideaza gravitatia. Actiunea este completata de curse de struti incredibile sau batalii medievale. Filmul are cate putin pentru fiecare, un strop de romantism, un strop de fantasy, ceva bataie a la carte, multe urmari spectaculoase, multe scene filmate in nisip  si un happy ending marca Disney. In aceasta saptamana Printul Persiei: Nisipurile Timpului a fost pe primul loc in Box Office-ul din Romania si pe locul doi in cel din SUA.

Pe Cinemagia filmul este cotat cu 8.4 http://www.cinemagia.ro/filme/prince-of-persia-the-sands-of-time-printul-persiei-nisipurile-timpului-17813/.

Giorgiana Zurba