Ieșenii interesați să participe la Iași Cubing Open 2019, competiție de rezolvare rapidă a cubului Rubik, se pot înscrie pînă sîmbătă, 30 martie 2019, pe site-ul Asociației Române de Speedcubing, organizatorul evenimentului. Evenimentul, omologat de World Cube Association (WCA), va avea loc pe 30 martie, în intervalul orar 9.00 – 19.00, la etajul întîi al Iulius Mall. Este pentru prima dată cînd un astfel de concurs are loc la Iași.

Pentru înscriere, este necesară crearea unui cont cu datele personale. Cei care au mai participat în trecut la alte concursuri organizate de ARS vor participa folosind același cont.

Există mai multe probe, denumite după forma cubului Rubik pe care se concurează, cum ar fi proba de 2×2, 3×3, Pyraminx sau Megamix, iar pentru a participa la una dintre aceste probe, concurenții trebuie să plătească o taxă de înscriere. La probele de 2×2 și 3×3, taxa este de 3 euro, dacă va fi plătită în avans, prin PayPal, în contul „speedcubingro” sau de 15 lei, dacă va fi plătită pe loc, în ziua concursului, în timp ce pentru celelalte probe, taxa este de 7 euro prin PayPal sau de 50 de lei, la fața locului. Odată ce a fost plătită înscrierea online, banii nu vor mai putea fi recuperați de către concurent în cazul în care acesta nu mai poate participa.

Probele nu sînt împărțite pe categorii de vîrstă, astfel copii de gimnaziu vor putea concura cu studenți sau cu oameni mai în vîrstă. Organizatorii se așteaptă la un număr de aproximativ 40 de participanți, însă nu există o limită de locuri. „Ne bazăm pe pasionații de cub rubik din Iași, dar și din zona de nord-est a țării și din Republica Moldova”, a declarat Mihai Căpățînescu, reprezentant al WCA și organizator al concursului. El a explicat că estimarea numărului de participanți s-a realizat în funcție de alte competiții de speedcubing din anii anteriori. „Ne uităm în istoric și vedem cîți au fost la un concurs, apoi cîți dintre ei au revenit la următorul. Așa ne dăm seama cîți dintre foștii concurenți sînt interesați în continuare și cîți au fost doar curioși”, a adăugat Mihai Căpățînescu.

Toți concurenții vor primi o diplomă de participare, primii trei clasați, diplome de premiați, iar marelui cîștigător îi va fi oferită și o cupă. „Pentru premii în bani sau în alte obiecte căutăm sponsorizare, în momentul de față, la mai multe magazine de puzzle-uri”, a declarat Mihai Căpățînescu, organizatorul concursului. De asemenea, vor fi și cîteva premii speciale, precum premiul pentru „Cel mai tînăr concurent”, „Cel mai vîrstnic concurent”, „Cea mai rapidă fată” sau „Cel mai rapid concurent din România”.

În România, prima întîlnire a speedcuberilor a avut loc în anul 2009, iar de atunci se organizează diferite competiții în mai multe orașe din țară. Doar anul trecut au avut loc concursuri în peste zece orașe, printre care, din Moldova, Bacău și Botoșani. În 2019 au avut loc deja patru competiții în țară, iar aceasta urmează să fie a cincea.

Sursă foto: speedcubing.ro