Am ajuns în fața restaurantului de pe strada Sfîntul Andrei, din apropierea Palasului și am tras cu ochiul înăuntru, să mă asigur că pot intra fără să întrerup ceva. Andreea lua comenzile unor clienți, așa că am hotărît să aștept afară. Am luat un loc pe scaunul ridicol de înalt de lîngă copacul colorat. Din cînd în cînd, mă îmbia un miros subtil și plăcut de mirodenii, care venea din interior.
Indus s-a deschis în Iași pe 4 octombrie 2023. Pînă să apară acesta, Andreea Luca era jurnalistă. Și-a deschis propriul restaurant din dragoste pentru mîncarea pakistaneză și pasiune pentru gătit. Indus este primul restaurant cu specific pakistanez din regiunea Moldovei.
După un timp, îmi fac curaj și intru. Mirosul mă poftește înăuntru. Locul este ca o bucătărie micuță, unde îți atrag atenția culoarea albă a pereților și argintiul veselei. Aici Andreea își petrece majoritatea timpului, gătind bucate pakistaneze cu aceeași pasiune pe care a descoperit-o în facultate. Cochetează cu bucătăria orientală de mai bine de 18 ani.


„Am ajuns să simt tot ce înseamnă Pakistan prin ei”
În timpul studiilor, a plecat cu o bursă în Norvegia. Acolo a cunoscut niște pakistanezi, alături de care și-a petrecut majoritatea timpului. S-au întîlnit într-o drumeție pe munte, după care au continuat să se întîlnească pentru a găti și mînca împreună. Cînd s-a înființat Indus, Andreea nu vizitase încă Pakistanul. Se simțea, totuși, apropiată de acea zonă: „Nu am ajuns fizic acolo, am ajuns prin oamenii pe care i-am avut lîngă mine tot timpul, vreo jumătate de an. Am ajuns să simt tot ce înseamnă Pakistan prin ei”.
Drept dovadă, cînd o vizitau în restaurant cetățeni din Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, toți erau surprinși de gustul mîncării și cereau să vorbească cu bucătarul. „E incredibil, e mîncare făcută ca acasă la ei și nu ca în restaurante din afara țării. Se simte mîna de pakistanez. Și am zis că nu e nicio mînă de pakistanez, pentru că eu sunt cea care face mîncarea, pentru că e pasiunea mea.” Începeau să rîdă, spuneau că este imposibil. Negau faptul că această mîncare ar putea fi făcută de „cineva ca tine”. Cultura gastronomică pakistaneză a fascinat-o pe Andreea atît de mult, încît a învățat să gătească „exact ca un nativ.”
De la o îmbucătură de mîncare s-a înfiripat o prietenie între Andreea și o tînără pakistaneză. Amîndouă sînt pasionate de călătorii (doar s-au întîlnit într-o drumeție!). Au vizitat împreună țara în care s-au cunoscut și mai tîrziu Pakistanul, unde Andreea a participat la nunta ei. „ Ce m-a atras foarte mult la ea este inteligența și viziunea pentru viață; are un vibe extraordinar. Pentru că mie îmi plac oamenii pozitivi, îmi plac oamenii care să fie explozivi, să aibă, așa, un rol pozitiv în viața ta.”
Pakistan sau Republica Islamică Pakistan este un stat din Asia de Sud. Vecinii săi sînt Iran, Afganistan, China și India. Este o țară cu o cultură complexă. Andreea a avut ocazia să o viziteze în toamna anului trecut. „Primul lucru pe care ei îl fac este să te invite la masă, te cunosc rudele sau apropiații, te invită și ei la masă și, uite așa, tot timpul ești invitat la cineva. Iar eu am simțit ceva ce nu am crezut că poți simți într-o altă țară”.



„Creativitatea în bucătărie și mai ales în bucătăria pakistaneză e un element cheie”
Pe raftul din spatele Andreei sînt așezate, ca niște trofee, borcanele cu condimente. Niciunul nu semăna cu celălalt, toate au forme și culori diferite și îți sar în ochi. Am rugat-o pe Andreea să-mi povestească despre ele. Cardamomul păstăi este cel mai important condiment pentru ea, atît sufletește cît și pentru gătit, pentru că este un condiment scump, extrem de delicat, foarte aromat sărate. Este al doilea cel mai scump după șofran. Cardamomul care se găsește în România este ca un verișor îndepărtat al cardamomului din Pakistan: corespunde numelui și formei, dar nicidecum dimensiunii și intensității. „În bucătăria arăbească se folosește foarte mult, mai ales la cafea. Așa l-am cunoscut eu, cînd am început să fiu pasionată de bucătăria lor.”
Cardamom, turmeric, scorțișoară, schinduf, fenicul, piper alb, piper negru, ardei măcinat iute, ardei măcinat dulce, boabe de muștar maro, semințe de chimion, semințe de negrilică – sînt o parte din condimentele pe care Andreea le folosește în mîncare.
Restaurantul Indus este singurul din România unde clienților li se oferă posibilitatea să deguste preparatele înainte de a comanda. Am servit și eu cîte o lingură din fiecare vas de fontă. Fiecare condiment se resimte în totalitatea lui, dar în același timp se completează între ele, creînd un profil aromatic unicat pentru fiecare preparat în parte.
Deschiderea unui restaurant cu specific pakistanez s-a dovedit a fi o experiență care a luat-o pe Andreea prin surprindere. Instabilitatea și lipsa constanței unui produs sînt lucruri pe care nu le-a luat în calcul înainte, dar care s-au dovedit a fi dificultăți: „ Deși părea ușor de prevăzut, nu mi-am dat seama că ar putea să se schimbe un produs sau poate să dispară. Nu am gîndit atunci, dar sigur că am puterea de adaptare destul de ridicată și tot timpul caut soluții.”
Rețete cu ingrediente specifice
Atunci cînd vrei să îți faci ceva de mîncare te duci la magazin și cumperi de acolo toate ingredientele de care ai nevoie. Dacă Andreea ar vrea să facă ceva de mîncare, ar trebui să se ducă la 15 magazine diferite pentru a lua toate ingredientele de care are nevoie. Rețetele de la Indus necesită ingrediente specifice, pe care Andreea le procură de la 15 furnizori diferiți. „Nu-i ca și cum mă duc la un magazin mare, n-are smîntînă de la cineva, iau de la celălalt, nu contează. La mine contează orice. Și asta e o dificultate pe care n-am prevăzut-o într-adevăr. Pînă la urmă, creativitatea în bucătărie și mai ales în bucătăria pakistaneză e un element cheie”.
Curiozitatea a adus-o pe Andreea aici. „E ceea ce mă definește de cînd mă știu, mi-am băgat nasul peste tot și acolo unde am simțit că rezonez, am dus pînă la capăt toată curiozitatea, adică am încheiat atunci cînd am știut că am aflat tot”.
Niciun comentariu