Igor Bobrin vorbeste despre patinaj ca si cum ar vorbi despre o dragoste tarzie. Destinul sportiv al patinatorului rus s-a lansat a fi, oarecum, dramatic. A intrat tarziu in „sportul mare”, dar si-a luat revansa si a castigat patru medalii in cadrul Campionatelor Sovietice (1977-1983), doua medalii la Campionatele Europene (1980-1982) si o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1981. Igor povesteste cu regret ca celelate locuri castigate sunt sub aur, argint si bronz, iar aici nu i-a incurcat altceva decat pregatirea tehnica, la care mai avea de muncit. Cand l-am intrebat ce trebuie sa faci in patinaj ca sa rezisti, a zabovit ca un copil in fata profesorului care asteapta sa i se spuna continuarea definitiei: „In arta noastra trebuie sa stii sa visezi cu ochii deschisi, sa visezi povesti, iar daca cumva uiti finalul, trebuie sa ai atata inventivitate incat sa faci tu un final de care sa ramana publicul stupefiat”. Patinajul este prima dragoste din a doua tinerete, prima fiind regia. Campionul rus la patinaj, caruia ii apartin faimoasele demonstratii pe gheata ca „Paganini”, „Muschetarul” sau „Cowboy-ul adormit”, a ajuns pentru prima data si la Iasi cu compania de teatru pe gheata- „Stelele Moscovei pe gheata”, al carui parinte este. Se simte strain daca nu vorbeste in rusa. Se bucura ca este printre putinele interviuri oferite undeva, in strainatate, in care a raspuns in limba materna. Drept rasplata, a invatat de la reporterii CuzaNet, pana la finele interviului, sa spuna un „Multumesc” aproape perfect in limba romana. Spectacolul” unic!

„… patinatorii tineri au tendinta de a face show american pe gheata”

Ce credeti despre patinajul contemporan?

Eu nu o sa fiu niciodata de parerea ca patinajul contemporan are un un indice al calitatii profesional-artistice mai scazut, dar acum toti patinatorii tineri au tendinta de a face show american pe gheata si le scapa din vedere originalitatea, care, trebuie sa fiu sincer, in vremea sovietica era nelipsita la spectacolele de patinaj. Acum, ajungem sa nu vedem pe gheata nici elementele tehnice importante din arta patinajului, iar aceasta ne face sa devenim pesimisti cand ne gandim la viitor.

Mai rasar talente?

Este foarte greu in zilele astea sa mai gasesti pe cineva care sa dea rezultate. Stiti, in Rusia deja nu mai duc copii la cursuri de patinaj, ceea ce in urma cu vreo zece ani nu auzeam. E trist ca viitorii campioni nu vor mai veni sigur din Rusia.

Apropo, de obicei, spectatorii nu sunt multumiti de concursurile care tin de vreo „scoala” de patinaj. Se zice ca talentul inlocuieste scoala, ce credeti?

Da, au fost eliminate scolile in domeniu, dar cu aceasta, cifra campionilor a avut numai de pierdut. Chiar daca ai talent cu carul, trebuie sa nu uiti ca scoala te invata cum sa-ti educi corpul pe patine: de la degetul mic pana la varful urechii. Pentru mine, cel putin, o scoala este absolut necesara, de aceea am fost de parerea ca „Stelele Moscovei pe gheata” va fi o rampa de lansare pentru cei care mai vor sa viseze pe gheata. Am lansat-o, a mers si sunt implinit ca mai avem sperante la performante. Revin la ideea ca performanta trebuie invatata undeva cu cineva care a trecut prin „gheata” si ca demonstratiile nu se opresc la sarituri de patru rotatii.

„Stiu sigur ca precedentele recorduri pe gheata nu se pot opri aici!”

Deci, sunt posibile cele cinci rotiri pe gheata dintr-o saritura?

In principiu, da. Un nebun pe patine va face patru rotiri si jumatate, apoi alt nebun va incerca sa faca cinci. Dupa aceea, cine stie, alti nebuni vor incerca sa depaseasca cele cinci! Eu nu cunosc posibilatitle fixice ale omului, dar stiu sigur ca precedentele recorduri din „arta pe gheata” nu se pot opri aici!

„In acest gen de sport nu rezisti fara originalitate”

Spectatorii de patinaj artistic asteapta mereu ceva nou si original. Cat credeti ca va mai persista elementul „inovatiei” in meseria pe care o practici?

In acest sport-arta nu se poate daca nu inventezi original. Dar asta si presupune patinajul artistic, pe langa mersul propriu-zis pe patine, mai adauga si sariturile de efect, dramaturgia.

Gurile interesate spun ca un „inventator” uimitor in domeniu a fost si cel care v-a antrenat, Igor Moskvin”.

Igor Moskvin a fost un revolutionar caruia chiar i-a reusit de minune visul pe gheata despre care vorbeam! (zambeste) El i-a pregatit si i-a lansat pe Alecsandru Iablokov, Natalia Strelkova, Andrei Soloviev, Iurie Ovcinnikov (multipli Campion Olimpic, European, Sovietic si Mondial intre anii 1967-1978 )”¦ Chiar imi amintesc ca pentru Soloviev, Igor a realizat o pereche de patine speciale pe care le-a numit „stiuci”. Pe atunci nu erau de gasit asa de usor „lamele taioase” americane, asa ca el le-a refacut dintr-o pereche de patine sovietice. Erau foarte joase si plate (rade cu pofta!), si aveai impresia ca nu te duc nicaieri. Moskvin a mai inventat viteza pe patine.

Cum?

Da, da, va explic imediat. Era pe atunci o patinatore austriaca pe nume Beatrice Shub, care adevenit legenda pentru noi. Inainte de fiecare iesire pe gheata in fata publicului, aceasta lua un degetar de coniac si inainte sa faca sariturile facea cativa pasi inapoi, ceea ce ii dadea viteza si bataile inimii erau constante de la inceput pana la sfarsit, acestea nu depaseau 60 pe minut. De aici, Moskvin s-a gandit sa inventeze niste figuri cu acumulare de viteza, facand niste pasi speciali in spate. Cu siguranta a revolutionat ceea ce avem si numim patinaj artistic acum, cel putin in Rusia.

Cine credeti ca e cel mai inventiv artist din toate timpurile?

Charlie Chaplin! (il imita pe Chaplin)

Dar din patinaj?

Nu m-am dat niciodata acestei intrebari. Cand eu am privesc, vad complexitatea, dar acest sport e unul individual. Oricum, raman la parerea mea ca Iagudin si Pliushcenko sunt cei care mai descopra originalul si il testeaza cu succes.

Acum santeti un inventator, dar in teatru pe gheata de aceasta data. Cum e sa faci programul pentru un teatru de gheata in miniatura?

Este un proces foarte placut. Aproape niciodata nu se dovedeste a fi dupa cum doresti. In cele mai multe cazuri trebuie sa se adapteze proicetul teatral cerintelor unui impresar. Deci, multe din programul nostru de teatru, in special, una dintre cele mai recente – „Alice in Tara Minunilor” este facuta la comanda, dar a iesit foarte bine.

„Eu nu am fost educat in spiritul „protectionismului sovietic””

Raman rusii cei mai buni la patinaj?

Dintotdeauna rusii au luat medaliile de aur la campionetele de patinaj, de aceea nu pot spune ca Rusia de acum are mai buni patinatori decat a avut pe cand era Uniunea Sovietica. Insa e mai trist daca ne amintim ca inainte, cand participam la campionate in echipa nationala, stateam la rand, acum nu mai este randul, ci am ramas cativa. Acest lucru ma intristeaza enorm. In aceasta privinta, respect ceea ce numim Uniunea Sovietica.

A existat un fel de protectionism sovietic in meseria pe care o practicati?

Mi-e foarte greu sa judec aici. In primul rand, eu sant de loc din Leningrad si veneam la Moscova ca multi altii, iar antrenorului meu, Igor Moskvin, nu i-a placut niciodata sa umble dupa alti sefi pentru a avea nu stiu ce privilegii sau pentru a se pune bine pe langa ei. Cel putin eu, nu am fost „educat” in spiritul protectionismului, dar nu neg ca altii au ajuns mari anume prin aceasta metoda.

E posibila prietenia intre sportivii- concurenti?

Sigur!

Este adevarat ca in lumea sportivilor exista o vorba: „Prietenim? Impotriva cui?”

Cred ca dureaza doar pe perioada tineretii profesionale aceasta vorba si o depasesti cand deja stii ca lumea te iubeste pentru ceea ce ai lasat in urma.

Si Igor Bobrin a depasit-o?

Eu asa simt! (revine zambetul de usoara satisfactie)

„Mi s-a spus clar sa plec din acest sport si nici n-am vrut sa aud”

La un moment dat vi s-a spus ca trebuie sa plecati din acest sport.

Da, deja imi revin amintirile din tineretea mea sportiva. Daca era un motiv serios pentru care am fost „rugat” sa parasesc arena patinajului, acesta era faptul ca inca nu reuseam sa iau vreo medalie la un campionat mondial. Eu nu respectam niciodata programul tehnic, iar din aceasta cauza toata lumea imi spune aca din mine n-o sa iasa niciodata un „luptator” pe gheata, cum era, de exemplu, Volodiya Kovalev (multiplu campion Olimpic, European si Mondial la patinaj din 1972 pana in 1980). Mi s-a spus clar sa plec din acest sport si nici n-am vrut sa aud.

A avut Igor Bobrin frustrari?

Da, sa stii. Am avut perioade in care blestemam gheata si patinele. Eram atat de frustrat incat n-am gandit sa ma apuc de orice altceva si sa ma ainchid in casa.

Care a fost antidotul frustrarii?

Probabil automotivarea. Mi-am zis ca „se mai si cade””¦ in orice gen de sport!

„Daca as avea o partenera pe gheata, m-as simti „pradat” de spatiu”

Nu ati simtit ca o partenera pe gheata ar fi de ajutor?

Mereu i-am invidiat pe colegii mei care au partenere de „dans”. Noi, astia, „singuraticii”, patim cam ce se intampla si in viata. Suporti ce ti-e scris. Cred ca daca as incepe acum sa apar pe gheata cu o partenera, as simti ca-s „pradat” de spatiu.

Stiti, este o convingere mai mult sau mai putin exagerata a lumii. Daca o pereche danseaz impreuna, sunt sot si sotie. Nu sunteti gelos cand o vedeti pe sotia Dvs. cu Andrei Bukin?

Nu, as fi idiot. Cand ii vad pe gheata nu-mi doresc altceva decat sa performeze. In plus, Andrei este un artist pe care-l respect.

„Piciorul stang nu mai este o superstitie pentru mine”

Sunteti superstitios?

Cifra 13 este una norocoasa pentru mine, iar pisica neagra o ador! Cand eram tanar, ma straduiam sa incep demonstratia plecand cu piciorul drept, iar acum pornesc cu stangul foarte des, mi-e mai comod. Piciorul stang nu mai este o superstitie pentru mine.

Daca ati reveni la Iasi, ce ati dori sa fie altfel?

Cu siguranta patinoarul! Cateva imbunatatiri, si, eventual, mai mare.

Corina Gologot

***

Igor Bobrin s-a nascut in anul 1953 la Leningrad. Patinajul a fost ocupatia sa de la varsta de 7 ani, cu scopul de a-si mentine sanatatea. Peste ani, a devenit multiplu campion al Uniunii Sovietice (1977-1982), Maestru Emerit al Sportului (1981) si Antrenor Emerit al Rusiei (2002). Patinatorul a infiintat in anul 1986 compania „Stelele Moscovei pe gheata”, care este sustinuta de campioni mondiali, europeni si olimpici la patinaj: Elena Valova, Alexander Vasiljev, Irina Vorobjeva, Igor Lisovsky, Larisa Selezneva, Oleg Makarov, Marina Yeltsova, Andrei Bushkov, Marina Pestova, Marat Akbarov, Oksana Kazakova, Artur Dmitriev, Vladimir Kotin, Alexei Urmanov, Andrey Vlashchenko, Kira Ivanova . Supranumit si „Regele” show-urilor de balet, dansator si coregraf deopotriva, Igor Bobrin se bucura de o tinerete aparte la cei 56 de ani impliniti si nu se opreste aici, spune el, pentru ca „Stelele Moscovei” trebuie sa mearga mai departe.

Colegii-campioni despre Igor Bobrin:

Andrei Bukin (multiplu medaliat cu aur alaturi de partenera Natalia Bestemianova, la Campionatele Mondiale, Sovietice, Europene si Olimpice intre anii 1982-1988 si membru de onoare al companiei „Stelele Moscovei pe gheata): „Niciodata n-am simtit ca poate sa fie cineva mai potrivit in locul lui Igor. Compania pe care a infiintat-o,” a tinut-o in viata” cu multa munca, perseverenta, si, nu in ultimul rand, perseverenta. De multe ori l-am invidiat, dar mi-am luat revansa fiind printre cele mai bune stele ale Moscovei pe gheata facand turul lumii. E o onoare sa stiu ca anume Igor Bobrin este si un bun prieten al meu, nu doar coleg de meserie”.

Natalia Bestemianova (partenera de patinaj a lui Andrei Bukin, totodata si sotia „campionului inovatiei in patinaj artistic” Igor Bobrin ): „Facand abstractie de la faptul ca Igor este sotul meu, el va ramane pentru mine cel mai surprinzator in ale „mersului artistic pe gheata”, ramane „tatal teatrului pe gheata”.