E.M.I.L. nu s-au schimbat deloc in cei 10 ani in care au facut muzica punk—rock/ska. Cu albumul „Stiu, ti se pare absurd…” lansat la inceputul lunii iulie 2009, Sorin Radulescu – voce, Barbu Niculae – bass, Eugen „Piti” Imecs – tobe, Gabi Georgescu – chitara si Andrei „Stoi” Stoianovici – chitara, au inceput un turneu national de auto—promovare. Prin acesta, punkerii isi exprima muzical manifestul impotriva muzicii de proasta calitate din Romania. La Iasi au ajuns pe 13 martie.

Ati venit in Iasi pentru a va promova noul album, „Stiu, ti se pare absurd”. Ce aduce el nou fata de cele anterioare?

In primul si in primul rind, am facut acest album pentru noi, pentru ca am spus ca ni-l datoram noua, inaintea fanilor. El a iesit la cinci ani dupa precedentul, desi nu aveam in plan scoaterea unuia nou. Discul acesta e un album—concept, care urmeaza o idee: ce e cu noi? Nu mai avem 20 de ani, avem 30; avem acelasi stil, aceiasi prieteni, ascultam aceeasi muzica. In jurul nostru s-au instaurat tot felul de curente muzicale. Din 1994, cind aveam 15-16 ani, am facut numai punk—rock, stil care ne-a schimbat viata. Ni s-a parut ca trebuie sa facem un disc pentru noi, care sa fie un raspuns la toate intrebarile care ni s-au pus.

Ce fel de intrebari vi s-au pus?

(lasa capul in jos si zimbeste ironic) Am fost intrebati daca nu cintam la botezuri si la nunti. Noi nu dansam pe mese, „stiu ca ti se pare absurd”, dar nu facem asa ceva. La fel, am mai fost intrebati daca mergem la concerte precum Iron Maiden. Replica noastra la aceste intrebari se gaseste in ultima melodie de pe album, in care spunem: „Si nu-mi vorbi de normalitate, / Caci nu fac parte din majoritate, / Sint membru intr-un altfel de club,/ Stiu, ti se pare absurd”. Asta e „statementul” nostru.

Dar nu credeti ca si fanii vostri s-ar putea regasi in aceste versuri?

Am gasit fani care s-au conectat foarte bine la aceasta idee. Foarte multi dintre cei ce ne-au descoperit, acum, sint copii de 14-15 ani. Ei sint aratati cu degetul, in clasa, pentru ca au tricouri cu trupe rock inscriptionate pe ele, pentru ca sint diferiti de majoritate. Avem fani chiar si mai mici, care au 10 ani, precum  am vazut aseara (12 martie, n.r.) la concert in Bacau.

Povesteste-mi despre copilul acesta.

Are 10 ani si a venit la concert cu tatal lui. El a venit la noi si ne-a zis sa ii dam un autograf si sa facem si o poza cu baiatul. Mai intii, acesta era emotionat, dar, dupa ce am facut poza cu el, a fost foarte bucuros. Venisera din Piatra Neamt si au condus doua ore, ca sa ajunga la concert. Ne uitam la copilul ala si ne gindeam ca s-a nascut odata cu trupa noastra.

„Era nevoie sa cinte cineva pentru copiii care asculta rock si nu sint intelesi”

Ce reprezinta acest album in evolutia voastra?

Faptul ca am venit inaintea fanilor cu albumul, ca am fost mai importanti decit ei. In plus, nu vreau sa spun mai mult decit e, dar a fost o voce in album pe care multi voiau sa o auda si care spunea: „Ma… pe voi cu manele, cocalari si pitipoance, cei care aveti tricouri cu paiete!”. Era nevoie sa cinte cineva pentru copiii care sint aratati cu degetul.

Deci s-a pornit de la voi  si s-a ajuns la copiii neintelesi…

Da, albumul nostru este pentru cei care sint impotriva curentului popular, a manelelor.

Ce surse de inspiratie ati avut pentru noul album?

Melodiile urmeaza acelasi stil. Noi, cind am facut formatia asta, inspiratia, directia a fost punk—rockul, in special Green Day si Sublime. Sint multe trupe care spun ca stilul lor este rock cu jazz si fusion de alte stiluri si tot asa inainte. Noi am vrut sa facem parte dintr-un curent ce ne-a salvat si pe noi in liceu, pentru ca si noi eram aratati cu degetul.

Dar ce probleme aveati voi in liceu?

Noi eram pe atunci cu trupe ca Nirvana. Si, daca mai tii minte, pe atunci aparuse curentul cu Genius, Andre, dupa care a urmat genul rap, cu La Familia. Vedeam, astfel, valuri de oameni in discoteca, ce cintau „La mare, la soare,/ Fetitele sint goale” (ride). Noi am facut alte alegeri, si muzical, si social.

In schimb, Green Day si-au schimbat stilul atunci cind au ajuns la 30 de ani. Voi  de ce ati ramas la punk?

Noi sintem in continuare o trupa de underground. Schimbarea lor a fost pe fondul celebritatii, la ei, in Occident, totul evolueaza. Cind ai atins stacheta de sus, iti permiti sa faci o schimbare. In schimb, noi nu o sa avem niciodata un stadion de 80.000 de platitori. Nu avem provocarile acestea, pentru ca sintem underground.

De cita apreciere s-a bucurat noul album?

Am fost placut impresionati sa vedem ca textele pieselor sint stiute, e genial sa vezi asta, ca trupa underground. Noi nu sintem la TV sau radio, iar albumele noastre nu se gaseau pe piata. Si ne miram in fiecare seara ca „uite, si aici stiu versurile! Mama!”.

Unde ati simtit ca ati fost cel mai apreciati?

Pina acum, in Constanta. Concertul de acolo a fost primul din turneu si a fost ca o bomba. Era sufocant, nu mai erau locuri, erau oameni pe afara si patronul era panicat pentru ca nu mai vedea nimic, erau oameni peste tot. Erau atit de multi, ca nu stia ce o sa faca daca vin pompierii si ii spun ca nu are voie sa primeasca atitea persoane in local. A fost haos, o noapte nebuna rau de tot!

Observ ca nu aveti prea multe emotii in legatura cu ce se va intimpla in seara asta. Turneul v-a taiat din entuziasm?

Ideea nu este ca nu sintem emotionati pentru ca am crede ca o sa fie „full” in seara asta. Am fi aroganti daca am gindi asa. Noi, cind punem piciorul pe scena, ne imaginam ca sintem pe Wembley. La Resita am avut 80 de oameni si ne-am simtit ca acolo pe stadion. Noi am venit sa ne simtim bine. Pe orice scena, fie ca e „open air” sau sufrageria unui bloc, o sa cintam la fel. O sa vezi ca in seara asta (13 martie, n.r.) o sa danseze toti.

Am inteles ca au fost probleme in gasirea noului album pe piata. De ce?

Precedentele albume au fost scoase cu casa de discuri, pe cale clasica, deci. Dar de fiecare data, aproape, a fost o dezamagire, a fost „rip off” (jaf, n.r.). Casele de discuri din Romania seamana cu un buticar ce vinde eugenii, portocale si Cola. Daca s-au vindut eugeniile si portocalele, nu le mai pasa ca nu s-a vindut si Cola. They don’t give a f*ck. Noi am zis stop. Primul EP l-am facut cu ele pentru ca aveam nevoie de lansare. Dar acum avem radiouri ce ne stiu, oameni care ne apreciaza, si am zis ca il facem DIY – Do It Yourself (Fa-o prin propriile forte, n.r.). Am spus ca nu vom repeta greselile pe care le-am facut anterior. In primul rind, o sa ne vindem albumele la toate concertele. In seara asta o sa vina si oameni care ne vad pentru prima oara si o sa ne placa. Spre deosebire de fanii care si-au achizitionat albumul de pe site-ul nostru, ei o sa cumpere albumul de la eveniment. Asta e modul natural de a face lucrurile: dai direct si primesti energia in mod natural. Apoi, exista site-ul pentru oameni care nu au apucat sa vina la noi, radiouri, cluburi. Noua ne place sa ne numim „Reteaua Punk—Rock Mafia”. E tot ce ne-am dorit. Varianta concertului cu Banica Jr. si Loredana in Piata Revolutiei de Revelion in direct la televizor nu e o optiune pentru noi!

Dana-Gabriela Radu