La citeva luni de la arestarea sa, pentru ca a vrut sa depuna flori la statuia la Stefan cel Mare din Chisinau, Dorin Chirtoaca ajunge primul general al capitalei. Se intimpla in turul al doilea al alegerilor din 3 iunie 2007, atunci cind l-a invins pe candidatul comunist la primaria capitalei. Este tinar, „necomunist” si crede in cetatenii tarii mai mult decit in guvernare. Atunci cind politistii au arestat un om ce a iesit la protest cu un purcel si un magar, l-a chemat la Primarie. Atunci cind a fost „arestat” bradul de Craciun, pentru a doua oara, a iesit in fata. Daca au confiscat si scena pe care urma sa aiba loc un concert pe 25 decembrie, artistii au cintat „cocotati” pe un havuz, tot la rugamintea primarului. Ironizat de adversarii politici, Dorin Chirtoaca nu cedeaza atit de usor. Lupta, atit cit mai are putere, cu Guvernul, politia si comunistii din fiecare institutie din Republica Moldova.

Comunistii din Republica Moldova sint foarte controversati. Se declara pentru aderarea la Uniunea Europeana, dar, in acelasi timp, actioneaza intr-un mod care nu serveste acestui „scop”. Un exemplu este si refuzul de a prelungi licenta ProTV Chisinau.

Multumesc pentru oportunitatea de a critica guvernarea comunista. Comunistii si, in general, nomenclatura sovietica din Republica Moldova si-a epuizat orice sansa de a-si mai asuma vreun obiectiv european, de integrare europeana. In ultimii 20 de ani, in afara de declaratii proeuropene si actiuni impotriva integrarii europene nu am avut parte de nimic. Aceasta a descalificat practic intreaga clasa politica care a guvernat in Republica Moldova pina in prezent. Asta s-a intimplat pentru ca spre deosebire de tarile baltice, nomenclatura sovietica comunista din Republica Moldova nu a avut curajul sa rupa cordonul ombilical cu Moscova si respectiv, sa isi asume un nou destin al Republicii Moldova. Au preferat sa persiste in duble standarde, in declaratii oportuniste, de conjunctura, doar pentru a se mentine la putere. Lucrul acesta nu a fost inteles din prima de majoritatea cetatenilor, dar, spre satisfactia noastra, din ce in ce mai multi oameni acum inteleg cum de fapt au stat lucrurile si in prezent nu mai sint credibili in aceasta privinta. Este adevarat ca in 2005 le-a reusit o anumita manipulare in acest sens, atunci cind au trecut de la declaratii pro Uniunea Rusia-Belarus spre declaratii proeuropene. Dar, au confirmat mai tirziu ca nu-si doresc sub nici o forma integrarea europeana si atita timp cit nici macar libertatea presei nu functioneaza, independenta justitiei, autonomia locala, neinterventia statului in activitatea agentilor economici care incearca sa faca o treaba buna pentru ei si pentru Republica Moldova, asta inseamna ca nu este vointa. Nu e nevoie de bani ca sa te abtii sa cenzurezi sau sa te abtii sa obstructionezi posturi de radio sau de televiziune, dupa cum s-a intimplat si cu Pro TV. Exista o mentalitate totalitara care, dupa cum se vede, nu mai poate fi extirpata din fiinta acestor persoane. Ramine doar solutia inlocuirii lor.

Liderii Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD) sustin ca postul de televiziune ar denatura informatiile prezentate. Totodata, potrivit sondajelor de opinie, ProTV Chisinau este cel mai bun post de televiziune din Moldova. Ce se va intimpla daca statia isi va pierde pina la urma dreptul de emisie?

In primul rind, in urma mobilizarii la nivelul societatii civile impotriva partidelor politice si a comunitatii internationale, institutia de reglementare, Consiliul de Coordonare a Audiovizualului, si-a revazut decizia initiala si a anuntat un moratoriu pina dupa alegerile parlamentare, anuntind ca nu vor insista asupra ogranizarii concursului si, respectiv, nu vor interzice activitatea ProTV, cel putin pina dupa alegeri. Prin aceasta s-a dat urmatorul semnal: in cazul in care nu va mai fi actuala guvernare dupa alegeri, atunci legea va fi pusa in aplicare dupa cum va considera de cuviinta noua majoritatea parlamentara si probabil va fi prelungita automat, de drept, licenta ProTV, iar in cazul in care va ramine actuala guvernare, urmeaza a fi pus in aplicare pina la capat planul pregatit acuma pentru noiembrie-decembrie si anume anuntarea unui concurs si probabil lipsirea ProTV de licenta. ProTV este postul cu cea mai mare audienta si toate rapoartele de monitorizare arata o abordare echilibrata, echidistanta si obiectiva a realitatii din Republica Moldova. Sint multe alte posturi care pe fata sustin o anumita formatiune politica sau promoveaza guvernarea si nu au fost in nici un fel sanctionate si nici avute in vedere de autoritatea de reglementare, ceea ce arata foarte clar ca este o presiune de ordin politic asupra ProTV, tocmai pentru audinta mare pe care o are si faptul ca poate da posibilitatea oamenilor sa se informeze obiectiv. In plus, au fost facute declaratii de Iurie Rosca in sensul inchiderii ProTV, declaratii pe care le-a facut inainte de a se expune autoritatea de reglementare. Asta a aratat clar ca exista un interes de ordin politic la mijloc, promovat de catre un vicepresedinte al Parlamentului. Prin urmare, ceea ce a mai facut dupa aceea, si anume decizia de a nu prelungi licenta s.a.m.d. nu a fost altceva decit executarea acelui ordin politic.

„Fie executi ce-ti spunem, fie pleci”

In afara de PPCD, cine mai sint actorii acestui scenariu de persecutare a presei?

In spatele tuturor actiunilor cu caracter represiv sau cu caracter de limitare a democratiei din Republica Molodva stau comunistii. Chiar daca in anumite situatii, in fata pot sa apara alti citiva actori, ei nu sint altceva decit sateliti ai comunistilor, insa in realitate activitatile sint coordonate de comunisti. Pentru ca doar ei au puterea reala sa influenteze asemenea decizii, intrucit detin majoritatea in toate institutiile si toate forurile decizionale, au guvernul. Aceste personaje care uneori incearca sa fie promotorii anumitor actiuni si incearca in felul asta sa se disocieze de comunisti si sa atraga atentia asupra lor, incearca o manipulare ieftina, care nu cred ca o mai gusta cineva astazi. Este un lucru stiut, orice actiuni care sint efectuate in regim de putere publica apartin acelor care detin puterea, iar puterea astazi o detine partidul comunistilor si aceia care sint pe linga ei. Exponentii comunistilor din tabara democratica probabil au anumite avantaje si pentru aceste avantaje sint gata sa faca lucrurile murdare ca cele din ultimii ani, dar in nici un caz nu se poate spune ca ar putea sa o faca de unii singuri.

Cita libertate au jurnalistii din Moldova?

Fiecare isi alege o cale si in viata si in activitatea profesionala. Da, este greu sa iti asumi libertatea de care in mod normal ai beneficia intr-un stat in care s-ar respecta drepturile omului si libertatea de exprimare si libertatea presei, cel putin la nivelul la care se respecta in Uniunea Europeana. Dar daca iti asumi acest lucru si esti consecvent in ceea ce faci, chiar daca nu din prima, pina la urma reusesti sa ai aceasta libertate. S-ar putea sa nu-ti reuseasca intr-o anumita institutie, s-ar putea sa fii obligat la un moment dat sa alegi intre a-ti pastra integritatea profesionala si a ramine sa lucrezi undeva dar, cu siguranta, nu in toate institutiile mass-media din Republica Moldova exista un asemenea tratament al jurnalistilor. Sint destule, sint convins, unde e greu sa iti asumi in totalitate libertatea de a fi jurnalist si poate sa ti se spuna cu text deschis „fie executi ce-ti spunem, fie pleci”, dar sint si institutii unde poti avea o prestatie chiar foarte buna. Important este sa nu oscilezi de la ceea ce inseamna integritatea profesionala si respectarea deontologiei profesionale. Si atunci, pas cu pas, totul o sa mearga, chiar si aici, la Chisinau.

Problema politiei poate fi rezolvata definitiv o data cu schimbarea la nivel politic, la nivel central a situatiei

O alta problema in Republica Moldova este si politia, care nu colaboreaza deloc cu primaria, ci din contra, refuza ostentativ sa ii indeplineasca ordinele.

Niciodata nu am renuntat in ceea ce priveste chemarea la ordine a politiei, chiar daca ei refuza, chiar daca avem actiuni ale politiei prin care se incalca legea. Am spus de citeva ori deja, este vorba despre un grup de persoane care sint servili si slujesc actuala guvernare, nu legea. In mare parte, colaboratorii din Ministerul de Interne din municipiul Chisinau incearca sa isi faca datoria. In mod normal, acest grup trebuie eliminat din sistem. Conform standardelor europene, ar trebui sa avem descentralizarea Politiei si trecerea Politiei Municipale in subordinea primariei, pentru ca este si finantata din bugetul local. Insa, pina atunci, incercam pe cit este posibil sa determinam politia sa isi faca datoria iar acolo unde se refuza si se incalca flagrant legislatia si obligatiile de serviciu, punem aceasta realitate la dispozitia cetatenilor, pentru ca oamenii sa vada si sa inteleaga de ce se intimpla asa si nu in alt mod. Problema Politiei poate fi rezolvata definitiv o data cu schimbarea la nivel politic, la nivel central a situatiei, pentru ca Guvernul sa nu mai intervina in activitatea administratiei locale iar politia sa fie obligata sa isi respecte angajamentele fata de lege.

In afara de purcei, magari, scene si brazi, ce mai pot aresta politistii din Republica Moldova?

Pai, au confiscat cadourile pregatite de primarie pentru copiii orfani de la Casa de Copii din Straseni si asta cred ca a fost culmea absurditatii pe care am trait-o in anul 2008, in Chisinau. Nu am inteles si nici nu pot intelege acest abuz al politiei. Ei pretind ca acele daruri nu au avut o factura de insotire, desi factura le-a fost prezentata la cinci minute dupa ce a fost oprit transportul. Totusi, au confiscat cadourile, desi daruri au mai fost distribuite in Chisinau cu ocazia sarbatorilor, la mai multe scoli speciale si orfelinate. De fiecare data au ajuns la destinatie si doar in cazul acestui orfelinat din Straseni politia a obstructionat actiunea noastra in mod vadit. Confiscarea cadourilor a depasit limita oricarei imaginatii si ratiuni umane sanatoase.

Lina Vdovii