Proteste, doliu, nemultumire. Ceea ce era intentionat a fi un mars al dezamagirii s-a transofrmat intr-o revolta in care-potrivit informatiilor contradictorii ale agentiilor de stiri- trei persoane si-au pierdut viata, la Chisinau. Lovitura de stat sau revolutie, inca nu se stie sigur. Dupa alegerile de duminica, 5 aprilie a.c., comunistii au invins. Adunati cu pancarte si sloganuri, in vama de la Sculeni, sau pe strazile Chisinaului, cei mai multi dintre protestatari nu au mai mult de 25 de primaveri. In ziua alegerilor, tinerii moldoveni din toate orasele tarii s-au deplasat, plini de speranta, la Bucuresti pentru a vota. Cea mai saraca tara din Europa ramane, se pare, in continuare sub papucul ferm al comunismului.  Care sint asteptarile tinerilor basarabeni in ceea ce priveste viitorul tarii lor si care ar fi rezultatul protestelor lor, sint doua din intrebarile la care Daniel Brunescu, presedintele Uniunii Nationale a Tinerilor Basarabeni din Iasi, va raspunde.

Ce imi poti spune despre situatia actuala din Republica Moldova?

Ceea ce vedem acum in Republica Moldova este o urmare a conducerii comuniste, a multor ani grei pe care i-au suportat basarabenii. Cei de acolo nu sint de acord cu rezultatul alegerilor, insa nu pot spune clar daca este o revolutie sau lovitura de stat. Tinerii care au iesit in strada nu au avut ca scop producerea unor evenimente sau a unor acte de violenta. Initial au vrut doar sa-si manifeste dezamagirea fata de rezultatul alegerilor. Insa, presupun ca au fost provocati de organele de conducere si de asemenea ca au avut anumiti agitatori in spate care i-au fortat sa faca acesti pasi .

Crezi ca situatia de acum risca sa se transforme intr-o revolutie asemanatoare celei din 1989?

Pot spune ca imi este frica sa nu se intample mai urat de atat. In momentul de fata toti basarabenii sint suparati. Am informatii ca din Ploiesti, Timisoara, pornesc delegatii de moldoveni care vor sa ajunga la Iasi si-apoi la Chisinau. Ce e mai rau e ca in Basarabia toate drumurile care duc inspre capitala au fost blocate. Tinerii din afara orasului nu pot ajunge la Chisinau. S-au luat toate masurile ca oamenii sa nu ajunga in acel loc.

Este necesar un protest de anvergura celui pornit de tinerii moldoveni?

Nu. Eu chiar cred ca acest protest este daunator, pentru ca se asaza o pata pe imaginea noastra. Consider ca am fi putut actiona in alt mod. Lumea nu trebuia mobilizata la lupte, la violenta. Trebuia sa-i motivam altfel, sa conduca, pentru ca intr-un stat nu conduce un presedinte, parlamentul. Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni pregatea un tratat pentru viitoarea guvernare, prin care acestia ar fi fost obligati sa-i respecte pe romanii din Basarabia, pe romanii din Romania.

La vot s-au prezentat 59% din populatia Republicii Moldova. Aproximativ 30 % la suta au votat cu comunistii. Exista o parte care nu au putut vota, cum sint basarabenii din Spania, pentru ca a fost inchisa ambasada de acolo. O alta parte care nu au putut ajunge la vot din diferite motive. De asemenea, exista oameni care s-au temut sa mearga la vot.

Cand loveste dorul de tara

De ce ati purtat doliu la protestul din fata Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi?

Doliul a fost purtat pentru sperantele care au murit in clipa aflarii rezultatelor alegerilor. Acum ne-a ajuns cutitul la os.

Mai au tinerii basarabeni motivare si curaj pentru a ramane, continua sa traiasca in Republica Moldova si sa incerce sa schimbe lucurile?

Motivationala ar putea fi si situatia din prezent. Este o piedica pe care trebuie sa o depasim de dragul familiilor, a aspiratiilor noastre.. Faptul ca au venit altii si-au votat in locul nostru, ca s-au facut anumite greseli, fraude, nu trebuie sa ne determine sa ne intoarcem cu spatele. Cred ca sint multi tineri care vor ramane sa lupte pentru viitorul Basarabiei. Nu toti insa, sint care vor sa plece in afara, dar in momentul in care vor pleca, va veni si dorul de tara. Asa sintem noi. Eu sint de cinci ani in Iasi si niciodata nu am scapat ocazia de a ma intoarce acasa. Imi iubesc tara, asa cum iubesc Iasul, iubesc si Chisinaul..

Ce te-ar motiva, personal, sa te intorci in Republica Moldova?

M-as intoarce casa pentru a promova ideile pe care le-am dobandit aici, pentru a crea acolo ceea ce au creat altii in mine. Pe cale sociala se pot rezolva multe probleme. Pot spune ca avem o tara frumoasa, insa coruptia este cea mai mare problema in Republica Moldova. Intr-un fel e vina noastra. Noi basarabenii ne-am invatat sa gandim lenes. Asteptam sa vedem ce rezolva timpul, ce face vecinul, poate, poate ne iese si noua ceva. Nu sintem obisnuiti sa actionam.

Totusi Republica Moldova e slab dezvoltata, considerata cea mai saraca tara din Europa. Exista vreo baza in educatie?

Situatia nu e roz. Cunosc oameni care nu si-au primit salariile de sase luni de zile sau mai mult. Cat despre educatia din Republica Moldova, se ingreuneaza odata cu inceperea liceului, pentru ca trebuie sa-ti platesti cartile, scoala, sa faci cadouri profesorilor. In ceea ce priveste invatamantul universitar parerile sint imparitie. Sint oameni care spun ca cine vrea sa invete in Republica Moldova poate invata, dar nu exista motivare. De multe ori spun ca elevii, studentii basarabeni sa-si faca studiile in Romania si sa se intoarca inapoi acasa. Multi nu vor, multi spun ca nu au pentru ce, la ce. Au ce da acestei tari. Acel mugure pe care l-a creat tara in noi, trebuie inapoiat.

Esti seful Uniunii Nationale a Tinerilor Basarabeni din Iasi. Care este parera studentilor moldoveni de tratamentul din Romania? Va simtiti nedreptatiti, discriminati sau din contra, multumiti?

La Iasi situatia este foarte buna. Ce ne-am mai dori noi acum ar fi doar obtinerea unor reprezentanti in comisiile de cazare, pentru ca sint studenti basarabeni care odata ajunsi in Iasi obtin o camera intr-un camin sarac. Nu exista probleme de adaptare, vorbim aceiasi limba, gandim la fel.

Mai urat este la Brasov, mai ales dupa incidentele din iarna. Din nefericire Gorbunov, Tolea, sint purtatorii de imagine a basarabenilor. Acolo, in ultimul timp, s-au observat anumite miscari antibasarabeni. Din fericire s-au autosesizat, au apelat la Uniunea Tienrilor Basarabeni si au infiintat o organizatie prin care au inceput sa promoveze o alta imagine a basarabenilor. Sint multi acre au medii foarte mari, campioni, olimpici la diferite concursuri, sefi de promotii.

„Ne temem foarte mult de efectele dezastruase in cazul in care s-ar implica Rusia”

Ce impact ar avea inca patru ani de comunism in Republica Moldova?

Noi tinerii nu ne-am asteptat la acest rezultat, in urma alegerilor. Cred ca a fost cea mai mare dezamagire. Nici in 2005 nu am fost atat de dezamagit. Impactul ar fi cu siguranta negativ. Totusi e trist ca acest lucru sa insemne pentru noi o invatatura de minte: sa mergem la vot, sa ne implicam, sa dorim sa facem ceva pentru tarisoara asta.

La vot s-au prezentat 59% din populatia Republicii Moldova. Aproximativ 30 % la suta au votat cu comunistii. Exista o parte care nu au putut vota, cum sint basarabenii din Spania, pentru ca a fost inchisa ambasada de acolo. O alta parte care nu au putut ajunge la vot din diferite motive. De asemenea, exista oameni care s-au temut sa mearga sa voteze.

Care sint sansele ca protestele sa schimbe anumite lucruri in acest caz?

In urma acestor proteste ma indoiesc ca vom obtine ceva bun. Se va obtine ceva, atunci cand ne vom organiza. Toata problema in protestul de acum a fost neorganizarea. Miile de tineri din Piata Adunarii Nationale nu aveau un lider, un om care sa-i conduca. Odata ajunsi in fata predintiei nu stiau ce sa faca. Au inceput sa actioneze abia in momentul in care a venit politia.. Nu era nevoie de protest. Liderii opozitiei din Chisinau au planificat un protest pasnic. Se dorea mobilizarea catorva zeci de mii de oameni din afara Chisinaului care sa-si manifeste dezamagirea fata de rezultatul alegerilor, fara violenta. Atunci cred ca s-ar fi rezolvat mai multe.

Ce planuiti sa faceti in cazul in care protestele nu au nici un efect?

Daca protestele nu au un efect negativ tot va fi bine, pentru ca acum ne temem foarte mult de efectele dezastruase in cazul in care s-ar implica Rusia. Daca nu se va intampla nimic, vom incerca sa ne folosim de presa, scrisori oficiale catre puterile internationale si din Republica Moldova.

Primarul Dorin Chirtoaca a explicat ca multe persoane fidele regimului comunist au primit fise de insotire la buletinele de vot pentru a putea vota de mai multe ori. De asemenea, persoane decedate au fost trecute pe listele de votare. Sint atat de influenti comunistii in Republica Moldova?

Comunistii de astazi, din Basarabia nu au uitat de scoala KGB-ului din vechea Uniune Sovietica. Au avut grija sa aplice si sa dezvolte ceea ce au invatat acolo. Stiu foarte bine cand si cum sa actioneze. Eu cred ca aceste violente au fost provocate de conducere.

Ce ar trebui sa se intample ca Republica Moldova, pamant romanesc, sa se reuneasca cu tara mama?

Daca e vorba de prezent sau un viitor apropiat as spune ca ar fi nevoie de un miracol. In schimb daca vorbim de o perioada mai lunga de timp, cred ca ar fu posibila o unire in 10-15 ani. Daca s-ar munci din ambele parti, pentru ca si in Romania sint vorbe si teorii care prezic un anumit deficit in cazul unirii, o gaura neagra in buzunarul Romaniei. In primul rand trebuie rezolvat conflictul transnistrian si dupa, sa o luam de la un capat.

Cum vezi Basarabia peste 10 ani?

Mai am patru ani pana termin facultatea. Dupa acest timp sigur ma intorc acasa. Cred ca va fi bine, ca vom ajunge la un acord si o situatie pozitiva. Ceea ce se intampla acum ne uneste si mai tare.

Geanina Sopron