La invitatia Asociatiei Studentilor Jurnalisti din Iasi, urnalistul Rodica Culcer a sustinut un training timp de doua zile la Iasi, in cadrul caruia a prezentat viitorilor „oameni de presa” unde se ascunde informatia si ce inseamna gandirea critica in ceea ce priveste media actuala. Printr-un exercitiu de dialog, reporterii CuzaNet au aflat parerile „doamnei de Fier a Stirilor” despre actualitatea politica, media si nu numai. Rodica Culcer a povestit despre campania electorala din 2009, criza prin care trece jurnalismul romanesc si despre zvonurile care o indicau nu demult printre favoritii la preluarea sefiei postului public de televiziune.

Trece mass media din Romania printr-o criza la ora actuala?

Daca ne referim la o criza economica, evident ca trece printr-o criza. Iata ce se intampla cu presa scrisa, pentru ca este prima lovita de scaderea pietei de publicitate. Presa comerciala nu are cum sa nu sufere rigorile unei crize pentru ca traieste in mare parte din publicitate si atunci aceasta depinde de performanta economica. Activitatea economica s-a restrans mult mai drastic decat ni se spusese ca se va restrange, incat si bugetele de publicitate au scazut si ziarele nu au avut ce sa faca si s-au inchis. De undeva, orice fel de criza este si un filtru, ceea ce este viabil ramane. S-a intamplat si in presa occidentala, nu numai presa romaneasca a trecut printr-o criza. In America s-au inchis ziare, s-au restrans activitatile unor ziare foarte mari, s-au facut reduceri de personal la ziare ca „Washington Post” si „New York Times” si noi mai avem pretentia ca nu am ocolit ceea ce nici ei nu au putut. Si chiar acolo isi pun problema unor modalitati de supravietuire a presei care sa nu fie atat de dependente de bugetele de publicitate.

„S-a pastrat ceva din care se poate reconstrui oricand o presa buna cu conditia sa se asigure independenta editoriala a jurnalistilor”

Credeti ca mai avem ceva viabil in media actuala care sa ne promita pe viitor ceva?

Avem ziaristi buni. Nu stiu daca avem ziare care sa fie in totalitate buna sau posturi de televiziune care sa fie in totalitate bune, dar ziaristi inca avem. Foarte multi dintre ei se manifesta in ultima vreme pe internet. Avem un site de stiri care nu poate multumi pe toata lumea, dar are totusi curajul sa aduca niste informatii pe care altii nu le trateaza – ma refer aici la Hot News. Iata ce a facut Hot News: a spus primul ca sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care au luat decizia privitoare la ANI, erau verificati de ANI. Nimeni altcineva n-a spus-o. Nici una dintre televiziunile de stiri care de fapt au un partripris politic, nici de alte organe de presa nu au facut asa ceva. Hot News-ul a spus-o si au avut curajul sa faca niste anchete curajoase. Jurnalisti buni avem. Nu stiu daca s-a pierdut totul. S-a pastrat ceva din care se poate reconstrui oricand o presa buna cu conditia sa se asigure independenta editoriala a jurnalistilor.

S-a spus despre campania electorala din 2009 ca a fost una „urata” din punct de vedere media. Cum ati vazut dvs. ca au stat lucrurile din acest punct de vedere?

Rodica Culcer: A fost o campanie foarte urata. O campanie in care vorbim despre filme recunoscute ulterior a fi truncate, pentru ca ne amintim de ceea ce a spus fostul director al trustului „Adevarul” – care a spus ca filmul a fost trucat. Acest lucru l-au spus si expertii chiar din prima seara. Cand vorbim despre astfel de evenimente nu putem vorbi despre o campanie electorala. Filme trucate nu mai pune nimeni intr-un stat democratic. Sunt niste metode care tin de o lume care vine de la Est de Nistru… nici macar la Est de Prut ca acum la Est de Prut s-a mai curatat atmosfera, dar la Est de Nistru avem astfel de probleme. Asta este ca un exemplu, dar toata campania electorala nu am avut decat falsuri. Ba Ciprian Nastasiu, un om dat afara din magistratura, primea o atentie mediatica disproportionate cu atentia pe care i-o dadea publicul. S-a discutat despre cu totul altceva, dar despre temele de campanie, programele candidatilor s-a discutat in plan secundar. Ar fi fost foarte interesant de discutat despre campanie si despre temele de campanie propuse de candidate, despre programele pe care ei le-au avut cu o dezbatere onesta cu puncte slabe si puncte forte, ori noi nu am avut o astfel de discutie. Dezbaterea cu trei zile inainte de alegeri a fost o discutie buna, cu niste teme de substanta si a fost castigate de Basescu. Acest lucru s-a vazut la alegeri. Nu stiu ce s-a intamplat. Cred ca Mircea Geoana a avut si o zi proasta. Cred ca daca am fi discutat mai mult, daca am fi avut mai multe dezbateri, nu una singura… daca ne amintim in Statele Unite, in campania electorala, nu a fost o singura dezbatere… au fost mai multe. Noi am avut una singura si aia obtinuta cu chiu cu vai, si aia facuta cu probleme. Acest lucru a fost incercarea de sabotare a PSD, care cred ca i-a creat si un blocaj psihologic lui Mircea Geoana. Mai bine ar fi fost lasat sa se gandeasca ca trebuie sa faca aceasta dezbatere. Un om care cunostea politica americana stia ca astfel de dezbateri au loc si sa se fi pregatit mai bine. Dintr-o dezbatere poti sa judeci ca un om castiga la impresia artistica, la substanta. Ar fi trebuit sa avem vreo doua-trei dezbateri. Ar fi trebuit sa avem acea dezbatere cu Crin Antonescu si Mircea Geoana, de la care Mircea Geoana a fugit de la Cluj… si atunci altfel s-ar fi pus problema. Asa cum a fost facuta a fost onesta.

„Se intampla pentru ca aceste trusturi nu sunt trusturi media, ci sunt trusturi de lupta politica”

S-au facut compromisuri din partea anumitor trusturi de presa?

Eu cred ca s-au facut. Ce au facut Realitatea si trustul Adevarul, avand in vedere ca de la ei a provenit acel filmulet, eu cred ca s-au facut. Cred ca s-au facut compromisuri si in seara alegerilor, daca tinem minte ca Antena la primul tur dadea deja o emisiune electorala inainte sa se inchida urnele. Au fost penalizati si de CNA. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata. De ce se intampla lucrurile astea? Se intampla pentru ca aceste trusturi nu sunt trusturi media, ci sunt trusturi de lupta politica. Am s-o citez pe Ioana Lupea care spune ca Realitatea si Antena sunt un fel de hibrid intre o televiziune de stiri si un mijloc de propaganda politica. Nu poti sa faci si una si cealalta daca vrei sa-ti pastrezi onestitatea si integritatea jurnalistica. Sa faca propaganda politica stafurile de campanie, dar tu ca televiziune sau organizatie de presa, acum avem platforme multimedia, tu iti faci treaba ta independent si integru din punct de vedere deontologic.

„Nu-i dau nota mare clasei politice romanesti, nici nota de trecere nu le dau macar”

Cum ati reactionat la momentul respectiv, cand s-a anulat acea dezbatere cu o parte dintre candidatii la presedentie, de la TVR?

Intr-un fel stiam ca nu o sa fie pentru ca se discutase cu cateva zile inainte in Comitetul Director despre o dezbatere cu sapte persoane, desi in public se vorbea de o dezbatere cu doua persoane. Nu am inteles imediat, dar dupa aia mi-am dat seama ca era un scenariu care fusese pus la punct de TVR care avea tot interesul sa nu aiba loc acea dezbatere. Pana la urma, inainte de primul tur am vazut ca a fost o singura dezbatere intre Traian Basescu si Crin Antonescu, care era clar al treilea favorit, iar domnul Geoana a fugit pur si simplu. S-a retras si nu a vrut sa mearga la acea dezbatere.

Ce nota ati da clasei politice din Romania?

Clasa poilitica per ansamblu este sub asteptarile electoratului si sub datoria ei istorica. Foarte putini fac din ceea c ear trebui sa faca. De exemplu acum ne chinuim sa schimbam legea radioului si televiziunii si este foarte bine ca se face acest lucru” dar nu e cam tarziu? Nu am avut ocazia sa facem treaba asta in 2005 cand Raluca Turcan a propus o lege noua? Ce a facut clasa politica timp de cinci ani de zile? Au aruncat cu legea asta de la o camera la alta, au aprobat intai in Camera, dupa care au dus-o la Senat” a bagat-o domnul Paunescu, pentru ca era seful comisiei, intr-un sertar. Acuma au picat-o la Camera desi aveau o majoritate, au dus-o la Senat unde iar au uitat-o intr-un sertar si acuma in sfarsit, initiative venind de la prim ministru si probabil de la Presedinte, au fost obligati s-o scoata din sertar si s-o modifice foarte repede. Asta este un exemplu care tine lumea media, dar asa au facut cu toate legile. Ei nu se gandesc la interesele tarii si nici la cel national. Critica pe care o adresez clasei politice nu este numai la nivelul parlamentarilor, ci si la nivelul Guvernului care nu reuseste, de ani de zile, sa aiba o viziune curajoasa pentru Romania, nu reusesc sa dea niste legi care sa reformeze cu adevarat economia si institutiile statului. Nu-i dau nota mare clasei politice romanesti, nici nota de trecere nu le dau macar. Sunt numai balbaieli si iesirea noastra din criza intarzie. Este un moment de stagnare in care politicienii au ajuns la un anumit sistem care le place, si-au consolidat niste pozitii si nu vor sa renunte la ele.

Viitorii si tinerii jurnalisti ce trebuie sa invete din campania electorala din 2009?

Ar trebui sa invete ca ceea ce apare pe televiziunile care fac scandalul cel mai mare nu este neaparat adevarul si trebuie sa invete sa discearna intre o televiziune sau orice organizatie de media independenta si cea care depinde de interesele politice si economice ale patronilor. Noi am vazut dupa aceea ce interese economice uriase au patronii acestor trusturi de presa si cat de dependenti erau fata de favorurile pe care le obtineau de la Guvern. Asa ca nu putem sa judecam un trust care depinde de bani de la Guvern si cu alte favoruri, nu putem sa luam de bun tot ce nu se spune.

„Nu toti ziaristii s-au vandut si asta e un lucru bun”

Putem spune ca media a fost vinovata si a influentat optiunile electoratului?

Cei care s-au vandut: da (!), dar nu toti s-au vandut. Au fost si ziaristi care au ramas corecti si au incercat sa reprezinte si partea cealalta. Poate au exagerat putin aparand partea cealalta pentru ca trebuia echilibrat tot peisajul. Partea proasta este ca ca nimeni nu poate face o analiza obiectiva a lui Traian Basescu, dar nu ai sa poti nici sa-ti permiti o analiza critica pentru ca vei fi perceput ca un adversar al sau, ori tu poti sa fii un analist onest, dar e foarte greu pentru ca e polarizata viata noastra politica. Sunt doua tabere mari si late: unii caree vor sa mai schimbe ceva in Romania fara sa fie cavaleri pe cal alb si cei care nu vor sa schimbe nimic si vor sa pastreze mizeria care s-a acumulat in timpul tranzitiei si care a fost instaurata imediat dupa 1990. Lupta e intre aceste doua tabere. Nu toti ziaristii s-au vandut si asta e un lucru bun. Inca se mai gasesc, marginalizati – cum e Revista 22” care nu are bani, toti care scriu acolo scriu fara bani si nu a renuntat nimeni sa scrie pentru ca are libertatea sa spuna lucrurilor pe nume.

„Exista o tendinta de a abandona o investigatie profesionista si serioasa in favoarea unor campanii emotionale sau aproape irationale”

Informatia ajunge corect astazi la consumator? Parca exista o doza mare de amatorism in tot ceea ce se face…

Sunt mai multe cauze aici. O data este lipsa de rigoare si de profesionalism. Lipsa de seriozitate si documentare serioasa, lipsa de detasare si de discernamant a editorilor care din pacate impun aceasta atitudine si personalului redactional – reporterilor. Standardele sunt joase din pacate. Asta se intampla si din cauza partizanatului politic, care influenteaza o perceptie corecta, dar nu e numai partizanat politic. Este si capitularea in fata unor imperative comerciale, dar prost intelese. Tot felul de valuri de emotie care se creeaza. S-a facut atata circ si atata caz in jurul celor doua persoane care au murit la locul de munca. Nimeni nu s-a uitat, ca de fapt, ele au murit din afectiuni pe care le aveau sin u aveau legatura cu locul de munca. Analizele medicale si diagnosticul nu a sustinut deloc acest verdict dat de presa. Tot aici sunt toate cazurile de bebelusi care au accidente la nastere sau care mor. Nici unul dintre ele nu este analizat cu discernamant si professionalism. Se cade tot timpul in aceste reactii emotionale. Exista o tendinta de a abandona o investigatie profesionista si serioasa in favoarea unor campanii emotionale sau aproape irationale. Exista aceste deficiente de discernamant si de judecata editoriala si exista mari trusturi in partizanat politic care influenteaza ceea ce se intampla. Ei influenteaza si optica unor organizatii de media mai mici si din pacate vocea ratiunii si analiza independenta foarte greu isi gasesc loc. E un climat foarte daunator sin u stiu cum vom mai iesi din el.

„Televiziunea publica a fost singura care nu a fost in stare sa faca breaking news cand a cazut avionul presedintelui polonez”

S-a tot vehiculat numele dvs. pentru preluare conducerii TVR. Cum sta situatia in acest moment? Sunt sanse sa ajungeti la sefia postului public?

Ce s-a vehiculat a fost tot asa o dovada de neprofesionalism. Sunt printre cei trei care eram plimbati prin toate ziarele, nu primisem o oferta concreta si dupa aia s-a aflat si de ce. Guvernul vroia sa schimbe legea, deci nu ti se putea face nicio oferta din moment ce functia de presedinte director general se desparte in doua – functia pentru Consiliul de Administratie si cea de director general. Cum este firesc si se intampla peste tot – de la televiziunea suedeza la cea franceza – peste tot este aceasta separatie. In sfarsit acest lucru speram ca se va realiza si la noi. Din moment ce legea desfiinteaza acest post unic nu avea niciun rost sa ofere nimenea nimica, insa ziaristii s-au luat dupa niste surse, care nu erau de prima mana si care de fapt nu stiau care este gandirea conducerii, Guvernului… poate chiar si conducerea tarii pentru ca eu am o convingere ca presedintele Basescu este in spatele acestei initiative, pentru ca el a spus din 2005 ca trebuie depolitizat TVR si SRR. Sigur, cum spuneam, treaba asta trebuia facuta pana acum, dar asa e la noi: pompieristic, in ultimul moment se obtine cate ceva cu jumatate de masura. Sa vedem cum se va modifica legea si dupa aceea vom discuta despre candidate.

Care este situatia din cadrul redactiei de stiri?

Situatia este cea pe care o vedeti in fiecare zi la ora 20.00 sau la alte programe de stiri. Dupa mine s-a pierdut foarte mult din profesionalism si va dau un singur exemplu ca sa nu intru intr-o analiza de jurnal – Televiziunea publica a fost singura care nu a fost in stare sa faca breaking news cand a cazut avionul presedintelui polonez.

„Ii lipseste jurnalismului nostru o garantie, o stabilitate si suportul material”

Multimedia e prezentul si viitorul. Ce se va intampla cu ziarul, dar si alte medii care sunt intr-o cadere continua?

Ziarele sun tint-o continua cadere. Acuma ziarele au inceput sa cultive jurnalismul autonom si sa vina cu propriile lor proiecte de investigatii, dup ace ani de zile au incercat sa tabloidizeze crezand ca aceasta este reteta succesului si nu au facut nimic pentru ca toate faceau acelasi lucru. Abia acuma inteleg ei ca identitatea e foarte importanta si au fost foarte multe greseli de strategie din punct de vedere al ziarelor. Multimedia este intr-adevar viitorul, dar in alte parti ale lumii este chiar prezentul. Nimeni nu mai poate sa se conceapa astfel pe sine decat cu o reprezentare pe internet. La noi de ce este complicat acest lucru? Aproape 40% din populatie traieste la tara, acolo conexiunile la internet sunt inca un vis frumos. Penetrarea internetului este intre 30 si 40%, dar inca nu a ajuns la 40% din gospodarii. In Marea Britanie, acum doi ani cand am intrebat la BBC penetrarea internetului era de aproape 70% din gospodariile din Marea Britanie. Acuma vedem ca ziarele isi regandesc site-urile pentru ca nu se mai poate. Asa fac si televiziunile, insa sa nu ne imbatam cu apa rece, pentru ca la noi, foarte multa vreme, televeziunea o sa conteze mult pentru ca ceea ce vezi imediat, nemijlocit are si psihologic un efect foarte mare.

Ce-i lipseste jurnalismului din Romania?

Ii lipseste independenta economica. Jurnalismului public ii lipseste o garantie mult mai ferma a independentei sale. In legea fundamentala a televiziunii publice suedeze se spune ca datoria, obligatia prin lege a televiziunii publice este sa analizeze critic activitatea autoritatilor. La noi nu scrie asta in lege si ia sa indraznesti s-o faci! Cand o sa scrie si la noi o sa fie bine. Ii lipseste jurnalismului nostru o garantie, o stabilitate si suportul material.

Corina Gologot

***

Despre Rodica Culcer

Studii:

1997 – Scoala Superioara de Jurnalistica, Bucuresti

1975 – Facultatea de Limbi Germanice, Sectia Engleza- Germana

Cariera:

1991 – senior producer la BBC World Service Sectia Romana, Londra

2000 – director departamentul de stiri Europa FM

2001 – prezent: colaborare saptamanala cu „Revista 22”

2001 – prezent: colaborare „Lettre Internationale”

2003 – director Radio Total Bucuresti

2005 – prezent: director de Stiri la Televiziunea Publica (TVR 1) cu atributii administrative

Premii si distinctii:

2001 – premiul pentru Jurnalism al Fundatiei Casa Europei pentru activitate la BBC

2002 – premiul pentru cel mai bun talk-show de radio din partea CAN pentru interviurile Europa FM

2003 – premiul APTR pentru emisiunea politica „Ultima auditie”

2004 – premiul din partea retelei de Radio si TV MIX, Deontologie in Presa

2008 – titlul de Membru Onorific al Colegiului Medicilor din Romania