Conflictul dintre tabara N.A.T.O și cea a Rusiei se întețește. La scurt timp după votul unanim dat de Consiliul Federației pentru o intervenție în forță in zona Crimeei, Moscova a cerut retragerea ambasadei din S.U.A. .Reacția a venit în urma declarației președintelui Barack Obama, care a cerut Kremlinului respectarea statului de drept în Ucraina și a democrației. Totodată, șeful statului american a avertizat că întervenția Rusiei ar putea avea „costuri profund destabilizatoare” pentru regiune. In tot acest timp, peste 6000 de soldați ruși au fost mobilizați și asteaptă ordin de la Vladimir Putin pentru un posibil atac asupra forțelor ucrainene din Crimeea.

Acordul celor trei.

Dupa destrămarea URSS-ului în 1991, Ucraina era considerată a treia mare putere nucleară din lume, cu un arsenal mai mare decat al Chinei. La presiunile Statelor Unite ale Americii și ale Rusiei, aceasta a fost de acord să renunțe la armele nucleare. În 1994, Ucraina a încheiat un acord cu S.U.A, Rusia și Marea Britanie, prin care, acestea deveneau garantul independenței și integrității teritoriale ucrainene. Tratatul a fost reînnoit în 2009 de Dmitri Medvedev.
Conform acordului, intervenția Rusiei este nelegitimă, Vladimir Putin neavînd libertatea de-a declanșa o intervenție militară sau un proces de anexare a vreunei regiuni ucrainene. E de așteptat ca astfel de acțiuni sa declanșeze un conflict cu SUA și Marea Britanie, care sînt angajate să mențină clauzele tratatului din 1994.

Atacul închipuit

Vladimir Putin e conștient că o mișcare necugetată din partea sa ar putea escalada în defavoarea Rusiei. Operațiunile trupelor rusești în Crimeea ar trebui să aibă, așadar, ca scop, numai intimidarea Kievului. În cazul unui conflict armat, N.A.T.O ar putea pune un embargo în vest, având ca pretext, încălcarea acordului. Ar putea rezulta chiar și o excludere a Rusiei din organizație. Mișcarea ar fi, cum a spus-o și Barack Obama „destabilizatoare” pentru regiune. În situația de față, Vladimir Putin își încearcă norocul prin dezmembrarea regiunilor, una cîte una, prin intermediul protestelor de stradă anti-europene susținute de rusofonii din zonele ucrainene. Știind foarte bine că nu poate interveni altfel, mișcarea de stradă e singura soluție de slăbire a statului ucrainian. Situația este incertă, în condițiile în care mai mult de 60% din populația Ucrainei de est este formată din ruși, a căror agendă rupe țara în două.
În momentul de față, Ucraina e o bombă cu ceas. Mai plauzibil, însă, e perspectiva războiului civil, decît aceea unui atac al armatei ruse.