Declaratia de vineri, 21 mai, a sefului FMI a suplimentat revolta bugetarilor traspusa in protestele recente din Piata Victoriei.O declaratie oficiala, intentionata mai mult sau mai putin sad ea Romaniei o solutie anticriza, a venit din partea unei institutii care ar urma sa profite de pe urma unei tari datornica generatii bune de acum incolo.Faptul in sine demostreaza un adevar inerent. Exista solutii care sa nu dispere poporul.Seful FMI propune impozitarea bogatilor.Si pe buna dreptate lor li se poate taia ca au de unde.

”Dobanzile” la FMI sperie, agita, starnesc regrete proceausiste, ucid speranta de viata a romanilor.Cei care inclinau spre ruperea legaturilor cu FMI ar trebui sa vada totusi rolul istitutiei in raportul creditor-debitor. FMI ne imprumuta, cu intentii vadite de profit, intr-un moment in care statul roman nu are bani. Nu putem condamna o institutie care nu are nicio obligatie morala fata de noi sis a uitam radacinile raului social- clasa politica.

“Am ales raul cel mai mic”, spunea Boc, alegand metoda in care va aplica masurile de austeritate impuse  de FMI, ceea ce va insemna reducerea salariilor cu 25 %, respective a pensiilor cu 15% din iunie a.c..” O impozitare suplimetara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice”, explica premierul.Ii putem replica lui Boc ca intr-adevar a ales “raul cel mai mic”, dar pentru cei bogati, nu pentru majoritatea contribuabililor la stat. Ce rau li s-ar face politicienilor daca ar fi taxati suplimentar pentru x proprietati, x masini, x case etc.! Daca am reduce din “personalul presidential”, din numarul de politicieni, am reduce pe termen scurt din cheltuielile publice, si din nivelul ridicat de coruptie, pe termen lung.

De asemenea, o impozitare progresiva a salariilor nu ar fi deloc rea in conditiile in care 25 % dintr-un salariu de cateva zeci sau sute de milioane ar contribui considerabil la bugetul de stat in comparative cu aceeasi cota de impozit dintr-un salariu minim pe economie. In cazul omului de rand, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Doar Guvernul.Iar poporul alege sa faca plata nerambursabila in revolte si proteste.

Cristina Lotru