Istoria a dovedit in timp ca studentii au putere decizionala. Marea greva a studentilor americani din 1962, sau chiar protestul studentesc din marile centre universitare din Timisoara, Bucuresti, Iasi si Targu Mures din 1956 sunt dovezi graitoare ale puterii pe care o exercita masa compacta de tineri. Ultimul mare protest din  Romnia avea loc in 1995 cand peste 100.000 de studenti au iesit in strada. De atunci, o sumbra tacere s-a asternut pe capetele viitorilor intelectuali, desi astazi avem de 10 ori mai multi tineri care frecventeaza cursurile unei facultati.

Viitorul luminos al studentului roman a fost schimbat odata cu deciziile de criza luate de catre guvern. “Pe 19 mai va fi cel mai mare protest de dupa 89 incoace”. Asa incepeau anunturile postate pe bloguri, situri sau chiar canale de stiri.

O simpla cautare Google cu sintagma “protest studentesc iasi 19 mai” ne afiseaza mai bine de 42.000 de rezultate. Cam atat de mult a fost mediatizat marele protest organizat de UNSR  la Iasi. Zeci de mesaje de incurajare au circulat pe messenger, facebook si twitter. In ziua cea mare – “fssss!!”. Studentii au fost trimisi acasa cu toate bannerele, pancartele si fluierele pe la 11 dimineata. In fata la Prefectura, doar cei care nu au reusit sa afle in timp util de marea razgandire a UNSR au mimat un protest. Misterioasa intrunire a sefilor UNSR exact cu o seara inainte de marele eveniment denota ori o proasta organizare in cadrul institutiei, ori o razgandire de ultim moment dictata de interese ascunse. Cum nu putem banui uniunea nationala de niciunul dintre aceste lucruri, nu ne ramane deca sa credem ceea ce ni se ofera, adica informatii vagi din gura unui purtator de cuvant mester in erijare care promite negocieri cu guvernul de ultim moment.

Un lucru este cert. Daca reforma economica sigur a esuat, reforma protestelor studentesti nu sta deloc mai bine. Nu ne ramane decat sa asteptam cu sufletul la gura ca deciziile guvernului sa devina realitate. Atunci poate numarul pitipoancelor va scadea, studentii de bani gata vor fi nevoiti sa isi vanda masinile de lux, terasele de fite vor da faliment, iar studentul obisnuit, care primeste bani de la parinti va pleca la munca in Spania sau Italia, daca va mai avea ce culege.

Cristina Botezatu