Pe vremea cand nu eram inca in criza si profesorii ieseau in strada pentru a cere marirea salariului cu 50%, forma protestului era una cat se poate de pasnica. Maximum 200 de profesori se adunau ca la sfatul batranilor cu cateva steaguri aratand sindicatul din care faceau parte si cateva pancarte nevinovate. Reporterii surprindeau atunci frumusetea protestului. La intrebarea “de ce ati venit sa protestati?” oamenii raspundeau cu un zambet aproape prostesc “O ducem rau, vrem marirea salariilor”. Dar cum criza a lovit puternic toate statele Europei, noi nu aveam sa ramanem indiferenti.

Astfel, in loc de o reforma a economiei, care ne-ar fi putut scoate din prapastia lipsei de bani, am reusit sa realizam cu success reforma protestului. Acum profesorii care erau odata zambtori si extrem de disciplinati la protest s-au dezlantuit apocalptic in fata institutiilor publice din marile orase ale Romaniei. Zambetul sagalnic s-a transformat in huiduieli la adresa guvernarii transmise in eter cu o intensitate a decibelilor care e cat pe ce sa sparga geamurile prefecturilor. Pensionarii, care se plangeau pana mai ieri ca expunerea indelungata la soare le face rau si apelau la mila publica pentru un pahar cu apa au fost in aceasta saptamana mai vanjosi ca niciodata, rupand lanturile umane facute de jandarmi si daramand schelele metalice cu care erau ingraditi.

Mamele, care pana mai ieri stateau acasa avand grija de ingerasii lor au iesit cu scutecele in strada la protest, cerand guvernului sa plateasca mancar strictul necesar de care are nevoie un copil in primii ani de viata. V-ati intrebat vre-odata de ce o pereche de pantofi pentru un copil de doi sau trei ani costa mai scump decat o pereche de pantofi de dama de buna calitate? Se pare ca oamenii de afaceri din domeniu au speculat nevoia, atentia si dorinta parintilor de a oferi tot ce e mai bun copiilor lor. Acum ca Guvernul va oferi mai putini bani pentru indemnizatia de crestere a copilului vor renunta si firmele la scorurile gigant pentru produse destinate copiilor? Poate vom vedea in curand copii „second hand”, cu 25% mai scunzi, cu 25% mai mici la pantofi.

Cristina Botezatu