In data de 14 aprilie a.c., Guvernul a votat propunerea lui Attila Cseke, ministrul Sanatatii, de modificare a sistemul de acordare a concediilor medicale. Acesta modificare se refera la o verificare a angajatilor care isi iau concedii medicale. Mai exact, cel care cere un concediu medical semneaza o declaratie pe proprie raspundere in care mentioneaza adresa la care poate fi gasit pe toata durata concediului pentru a putea fi verificat. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii (angajatorul sau Casa de Asigurari de Sanatate) si ai politiei. In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.

Mai explicit: ministrul Sanatatii urmeaza ideile lui nea’ Ceausescu, pentru ca, daca ar mai fi fost in viata probabil si-ar fi dorit sa faca acest lucru, sa controleze orice misca, atunci cu ajutoruls ecuristilor, astazi cu ajutorul “platitorilor de indemnizatii” si al politistilor.

In intervalul orar 8-11, 12-17, 18-20 cel ce se afla in concediul medical trebuie sa fie acasa pentru a putea fi verificat si, mai mult, trebuie sa fie capabil sa deschida usa. Daca este singur acasa si imobilizat la pat, atunci omul ar face bine sa se roage la Dumunezeu sa faca o minune pentru a putea merge pana la usa sa le deschida pentru a nu-i taia banii pe concediul medical. Daca ai diaree si stai pe wc si iti bate politia la usa, ce faci? Daca doctorul ti-a recomandat sa stai la aer, sa faci plimbari, daca ai nevoie de ceva de la farmacie sau de la magazin, atunci ai face bine sa ti le programezi fix intre 11 si 12, intre 17 si 18 sau dupa ora 20. Situatiile in care un bolnav in incapacitatea de a munci poate fi totusi, in mod legitim, plecat de la domiciliu, sunt infinit de multe. In urma unei interventii poti fi sub efectul anestezicelor, deci nu poti munci ca sofer, dar ai voie sa te plimbi in parc. Dupa un control oftalmologic vezi neclar, deci nu poti scrie la tabla, ca profesor, dar poti fi insotit de cineva sa te plimbi prin oras. In timpul unei boli respiratorii acute, cand mai esti si contagios, deci nu poti lucra intr-un colectiv numeros, poti avea momente, catre sfarsitul perioadei de boala, cand nu ai febra si poti iesi sa te plimbi zece minute.

Foarte usor de aplicat masura asta. Se ia una bucata Garcea de la politia de proximitate si se trimite la cursuri medicale .Daca in mod normal dupa sase ani de medicina si trei de rezidentiat, ies doctori precum Ciomu, lui Garcea ii trebuie 15 ani sa invete sa ia tensiunea si pulsul. (Nu spun ca nu exista si politisti care ar putea foarte bine sa imbrace halatul alb, dupa terminarea facultatii. Dar exceptia intareste regula, nu-i asa? – n.r.)Cand, in mod normal, daca exista vreo suspiciune in privinta realitatii unui diagnostic, doar un alt consult medical de specialitate o poate dovedi, nu un politist.

Pe langa acest lucru, n-ar putea oare politia sa rezolve ceea ce este de competenta sa inainte de a trece la asemenea acte de intimidare si incalcare a vietii private? Conditiile de munca ale salariatilor si modul cum sunt tratati in anumite situatii cand li se incalca drepturile, nu ar putea fi verificate de autoritati, dar concediile medicale da.

Nu era de ajuns ca doctorii nu se uita la tine daca nu le dai spaga, ca politistii asteapta spaga nu sa iti platesti amenda, acum ii trimite la usa bolnavului imobilizat la pat ca sa ii taie banii pe concediu si la usa celui sanatos pentru a-si mai lua spaga dintr-un loc. Bolnavul daca a plecat de acasa la farmacie ii ia banii pe concediu, dar pe politistul care a lua spaga pentru a semna ca “bolnavul” era bolnav, cine il controleaza, cine il pedepseste?
Pe langa faptul ca romanii de rand lucreza in conditii groaznice, li se incalca drepturile, li se iau bonusurile, li se taie salariile, au marit si varsta de iesire la pensie, au introdus coplata in sanatate ca sa nu ai cu ce iti plati analizele si tratamentele acum va ajunge un reprezentant al presupusilor platitorilor de indemnizatii si un politist sa iti incalce viata privata si sa spuna ca nu esti bolnav, deci nu iti vei lua banii pe concediul medical.  In acest mod, romanii vor avea de ales banii sau viata, mita sau sicriul.

Alina Guraliuc